CD: Elvis Presley - That's The Way It Is (Deluxe Edition)

In de tweede helft van de jaren zestig hadden veel muziekliefhebbers het idee dat de gloriejaren van Elvis Presley wel voorbij waren. Zo had zijn manager Colonel Tom Parker de touwtjes stevig in handen en aangezien deze had besloten dat Elvis meer kon verdienen met zijn tienerfilms dan met de in zijn ogen rumoerige optredens en zo leek het er lange tijd op dat we de zanger nooit meer op een podium te zien zouden krijgen. In 1968 volgde de muzikant zijn rebelse hart en maakte een indrukwekkende terugkeer met zijn Comeback Special. Elvis had de smaak goed te pakken en vanaf eind juli 1969 begon hij met optredens in Las Vegas. Manager Parker rook geld en maakte een deal met het Hilton Hotel waar Presley met zijn band vanaf dat moment op zou gaan treden.

Elvis Presley - That's The Way It Is (Deluxe Edition) 1

Waar de sets van Elvis Presley in 1969 nog grotendeels bestonden uit zijn rock-'n-roll hits waren er vanaf 1970 ook meer ballads te horen. Vanaf juli 1970 begonnen de oefensessies voor een aantal concerten die Presley op wou nemen voor een bioscoopdocumentaire. Onder de noemer Elvis Summer Festival trad de muzikant van 10 tot 13 augustus op in het International Hotel in Las Vegas en van deze concerten werden zowel beeld- als geluidsopnames gemaakt, die uiteindelijk in de muziekfilm That's The Way It Is te zien zouden zijn. Dik 44 jaar na deze gedenkwaardige optredens zijn de volledige opnames van destijds verschenen in een prachtige box, met daarin een tweetal dvd's en acht cd's waarop we ook heel veel materiaal aantreffen dat nog niet eerder in deze topkwaliteit te horen was.

Op cd 1 beginnen van met de geremasterde versie van het originele album, aangevuld met de vier singles die van het album werden getrokken ('I’ve Lost You', 'The Next Step Is Love', 'You Don’t Have To Say You Love Me' en 'Patch It Up') en een aantal vroege takes van een vijftal tracks van het album. Vanaf cd 2 is het dan tijd voor een zestal concerten die Presley voor zijn documentaire vast zou laten leggen. Zo beginnen we met het optreden van de openingsavond van de That’s The Way It Is-tour op 10 augustus 1970. Wat meteen opvalt bij deze concerten is het ontbreken van het beroemde Also Sprach Zarathustra-thema dat mede door het latere gebruik van Elvis als intro van zijn concerten nog bekender zou worden bij veel mensen. Ook experimenteert Elvis nog met zijn set en zo kunnen we bij elk optreden wel een paar liedjes voorbij horen komen die bij latere optredens niet elke keer te horen waren.

Elvis Presley - That's The Way It Is (Deluxe Edition) 2

Op 11 en 12 augustus zou Presley elke dag twee concerten geven, om daarna met een dinnershow op 13 augustus de That’s The Way It Is-tour af te sluiten. Van de optredens verschenen in het verleden al soundboard-opnames, met uitzondering van een achttal liedjes van de dinnershow van 11 augustus (cd 3) en het bijna volledige vroege optreden van 12 augustus, die we op deze prachtige verzamel-box voor het eerst kunnen beluisteren. Op cd 8 kunnen we tenslotte nog zo'n kleine vijftig minuten genieten van een aantal oefensessies die Presley en zijn band opnamen voor de korte tournee. Naast Elvis-klassiekers als 'I Was The One', '(Now And Then There’s) A Fool Such As I', 'It’s Now Or Never' en 'Baby, Let’s Play House', horen we de King ook losgaan op liedjes van The Beatles ('Yesterday' en 'Get Back'), waarvan laatstgenoemde titel in een explosieve medley met 'Little Sister'. Meest verrassend zijn wel de rehearsals van 'Ghost Riders In The Sky' en het supermelige 'Froggy Went A-Courtin'.

Elvis Presley - That's The Way It Is (Deluxe Edition) 3

Naast de acht cd's treffen we in de box ook twee dvd's aan. Op dvd 1 staat de gerestaureerde verlengde uitvoering van de bioscoopfilm, zoals deze in 2001 opnieuw zou worden uitgebracht. Ook bevat deze dvd een aantal leuke extra's zoals de featurette Patch It Up: The Restoration of 'Elvis : That's The Way It Is', waarin we te zien krijgen wat er allemaal aan te pas kwam om de film uit 1970 op te poetsen voor de her-uitgave. Verder zien we Presley Career Highlights, Director/Restorer Filmographies (een overzicht van de films van regisseur Denis Sanders) en de originele bioscooptrailer voor de film uit 1970. Die originele film is trouwens te zien op dvd 2 in deze Deluxe Edition, in combinatie met een twaalftal nooit eerder officieel uitgebrachte outtakes. Tenslotte treffen we in dit Elvis Presley pretpakket nog een lijvig boek van 80 pagina's boordevol biografische informatie en een veelvoud aan nooit eerder gepubliceerde foto's. We kunnen eigenlijk maar één ding concluderen en dat is dat Sony Music met That's The Way It Is (Deluxe Edition) een zeer essentiële box heeft uitgebracht, die absoluut niet mag ontbreken in de verzameling van een echte Elvis-fan.