Midden in de Winternacht

Na de wat deprimerende familiefilm Finn van Frans Weisz, waarvan je de recensie elders op deze site kunt lezen, is de film Midden in de Winternacht een verademing voor kijkers van alle leeftijden geworden. Midden in de Winternacht is namelijk een rolprent die alles aan boord heeft wat men van een traditionele kerstfilm mag verwachten. In de film van regisseur Lourens Blok draait het om de 10-jarige Max (Dennis Reinsma) die samen met zijn gescheiden moeder Kirsten (Jelka van Houten) en hoogbegaafde zusje Kiki (Dana Goldberg) de schrik van hun leven krijgen als er op zekere nacht een eland een noodlanding door hun dak maakt met de arreslee van de Kerstman. De consternatie wordt nog groter als blijkt dat het beest kan praten en zichzelf voorstelt als Moos (met de stem van Jeroen van Koningsbrugge).

Midden in de Winternacht 1

Moos blijkt een testvlucht te hebben gemaakt met de arreslee van de Kerstman met als eindresultaat die hierboven genoemde crash. Wat nog erger is, is dat de Kerstman (Derek de Lint) daarbij spoorloos is verdwenen. Voor de jonge Max, voor wie de feestdagen al waren verpest nadat zijn vader er met een andere vrouw vandoor ging naar Mexico, breken er zeer spannende tijden aan. Alleen als de Kerstman, Moos en de arreslee op tijd weer thuis zijn, kan het kerstfeest dit jaar doorgaan. Maar dan moet Max er wel voor zorgen dat de kletsgrage eland uit de handen van buurman Panneman (Arjan Ederveen) blijft. Dat is namelijk een akelige kerel met een groot jachtgeweer, die graag een elandskop aan zijn muur wil ophangen.

Midden in de Winternacht 2

Midden in de Winternacht is een film geworden die aan alle kanten de sfeer van een traditionele Amerikaanse kerstfilm ademt. Regisseur Lourens Blok, die eerder naam maakte met de serie Feuten en de bijbehorende film, heeft met Midden in de Winternacht, dat gebaseerd is op het boek Es Ist Ein Elch Entsprungen van Andreas Steinhöfel, een zeer humoristische rolprent met veel spanning en vermaak afgeleverd die geschikt is voor alle leeftijden. Het verhaal, dat in 2005 ook al eens door regisseur Ben Verbong werd verfilmd voor een Duitse jeugdfilm, laat zich namelijk bekijken als een charismatisch sprookje waarin een praatjesmakende eland de hoofdrol opeist.

Midden in de Winternacht 3

Daarbij heeft Blok ervoor gekozen om een op afstand bestuurbare pop voor de eland te gebruiken in plaats van CGI en dan komt de authenciteit van deze film alleen maar ten goede. Goed, het beest komt wellicht wat houterig over, maar ook dat heeft zijn charmes. Ook kent Midden in de Winternacht een leuke cast waarbij vooral Ederveen en De Lint enorm op dreef zijn. Om de winterse sfeer goed in beeld te krijgen werd de film opgenomen in Zweden en dat levert een aantal zeer mooie landschapsbeelden op. Ben je dus ook wel eens uitgekeken op al die films die elk jaar steeds weer tijdens de kerstdagen op tv verschijnen, dan valt het zeker aan te raden om deze leuke dvd aan te schaffen.