Finn

Zo aan het einde van het jaar is het weer tijd voor de feestdagen en dat gaat steevast gepaard met leuke familiefilms. Naast de nodige sinterklaasfilms lijkt de laatste jaren ook de kerstfilm weer enorm in opmars. Ook de bewierrookte Nederlandse cineast Frans Weisz, die al vanaf het midden van de jaren zestig prachtige en gewaagde rolprenten maakte zoals De Inbreker, Naakt Over de Schutting en Havinck, waagde zich aan een familiefilm en dat leverde de indrukwekkende film Finn op.

Finn 1

Finn is een melancholische film die zich afspeelt in het Drentse dorpje Hosselen, waar de 9-jarige Finn (Mels van der Hoeven) met zijn vader (Daan Schuurmans) woont. Finns moeder is al enige tijd geleden overleden en vader weet niet wat hij met zijn zoon aanmoet. Op school wordt Finn door zijn klasgenoten gepest omdat hij niet kan voetballen en liever muziek maakt. Als Finn op zekere dag langs een al jaren leegstaande boerderij loopt, hoort hij prachtige vioolmuziek uit het gebouw komen en ontmoet daar een norse oude man (Jan Decleir), wiens muziek de jongen haast lijkt te betoveren. Als vader ontdekt dat zijn zoon vioolles krijgt van een zonderlinge oude man, is hij op zijn zachtst gezegd niet blij en hij verbiedt zijn zoon om nog eens naar de boerderij te gaan. Ook de viool is wat hem betreft verleden tijd. Finn laat zich echter niet zomaar tegenhouden en heeft daar een verdomd goede reden voor.

Finn 2

Frans Weisz kennen de meeste filmliefhebbers van zijn spraakmakende films voor een volwassen publiek. Met Finn waagde de cineast zich dan ook voor de eerste keer aan een familiefilm. Finn mag dan wel vlak voor de kerst op dvd zijn verschenen, dat wil echter niet zeggen dat dit een typische kerstfilm is. Het door Janneke van der Pal geschreven scenario heeft een behoorlijk zwaarmoedige inhoud, doorspekt met religieuze symboliek, die daarmee duidelijk niet gericht is op een al te jong publiek. Voor volwassen kijkers heeft de film een redelijk voorspelbaar plot, maar dat maakte Finn zeker niet minder aangenaam om naar te kijken. In feite is het gewoon het welbekende verhaal van een jongen die anders is als zijn leeftijdsgenoten en graag dingen doet die hij niet mag doen. Want alles wat niet mag is ontzettend spannend, dat weet iedereen toch?

Finn 3

Met Finn heeft Weisz een duister en magisch sprookje afgeleverd, waarbij vooral de soundtrack met de oorstrelende vioolmuziek van Fons Markies een grote rol speelt. Mels van der Hoeven, die in deze film zijn debuut mocht maken, is niet echt overtuigend als de jonge Finn, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de rollen van onder meer Jan Decleir en Daan Schuurmans, die we eindelijk weer eens een goede rol zien spelen.