Motorcycle Club

Er zijn weinig motorbikegames en dat heeft twee redenen. Nummer één: een motor is een stuk moeilijker te besturen dan een auto. Nummer twee: alle motorrijders zijn potentiële donoren en Surgeon Simulator is een totaal ander speltype. Nu heeft Big Ben dus een heuse Motorcycle Club-game uitgebracht. En nee, je dealt nu geen drugs of wapens. MC draait gewoon om puur racen. En dat is jammer, want daar schort het behoorlijk in.

Om meteen met de deur in huis te vallen: de game zuigt aan alle kanten. Het verhaal, in zoverre je het een verhaal kan noemen, gaat erom dat je races wint. Je wordt afgerekend op twee punten, namelijk je snelheid en stijl. Hiervoor krijg je kudo’s waarmee je weer races en motoren kunt vrijspelen. Het hele clubgedeelte betreft alleen de mogelijkheid om samen met vrienden punten te sparen zodat je ergens hoog op een leaderbord uitkomt. Het lijkt allemaal verdacht veel op Driveclub.

Je hebt als speler de keuze tussen drie verschillende motoren tijdens het racen. Je kunt kiezen uit choppers, superbikes en custombikes. De game doet hierbij iets revolutionairs: je kunt tijdens het race switches tussen motoren! Als je lekker een stuk rechte weg ziet, dan switch je met een druk op de knop naar je superbike en trek je het gas open. Mocht je een stuk Belgische snelweg tegenkomen, dan switch je naar je chopper die geen moeite heeft met het slechte wegdek. 

Helaas houdt daar de lol echt op. De game is totaal niet speelbaar. Dan heb ik het nog niet eens over het ontbreken van een soundtrack, de ellenlange laadtijden of dat alle motoren hetzelfde geluid maken. Wat er mis is met de game is het gevoel van rijden. Als je na twee uur spelen nog steeds niet het gevoel hebt dat jij de controle hebt over de motor, dan is er iets goed mis bij een arcaderacer. 

Controle over je motor heb je trouwens niet nodig om te winnen. Het gas ingedrukt houden en soms sturen is voldoende, want de wegen zijn zo breed dat je een paar mammoettankers naast elkaar kan parkeren. Mocht je dan alsnog in de vangrail terechtkomen, dan bots je toch weer terug de weg op. De AI legt je geen strobreed in weg. De AI klit toch bij elkaar en ze rijden lang niet zo snel als jij. Waar jij tijdens het racen van motor kan wisselen, kunnen zij dat niet. Je hebt dus altijd een voordeel boven de AI.

Tel daarbij op dat er maar één camerapositie is die ook nog zijn eigen leven leidt. Hierdoor was ik na een paar uur racen kotsmisselijk. Je hebt dan echt geen zin meer om door te spelen. Helaas is dit een prutsgame die te veel naar Driveclub heeft gekeken. Zelfs het logo is min of meer gejat. Een ripoff game hoeft niet per se slecht te zijn, maar Motorcycle Club is het zelfs niet waard om door mijn cavia’s ondergescheten te worden. Oftewel, met een hele grote boog omheen lopen en zelfs niet kopen als de game in een budgetbak ligt!

Pluspunten
Minpunten
  • Nieuwe onderzetter
  • Niet speelbaar vanwege domme camera
  • Niet speelbaar vanwege slechte controls
  • Slechte kopie van Driveclub
Gespeeld op PS4, ook verkrijgbaar voor PS3, Xbox 360 en Xbox One.