Jeff Beck - Live in Tokyo

Er waren maar weinig bands in de jaren zestig die zich konden meten met de Britse band The Yardsbirds. De groep was een kweekvijver voor grote talenten, met wereldberoemde gitaristen zoals Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page. Clapton verliet de groep in 1965, twee jaar later gevolgd door Beck, waarna Page verder zou gaan met de groep die niet veel later wereldberoemd zou worden als Led Zeppelin.

Jeff Beck - Live in Tokyo

In 1967 vormde Jeff Beck, samen met Rod Stewart, Ron Wood en Ainsley Dunbar de Jeff Beck Group en had een bescheiden hit met het liedje 'Hi Ho Silver Lining'. Met zijn Jeff Beck Group nam de muzikant een tweetal albums op, waarop we een heftige mix van blues en vroege hardrock terug konden horen. Nadat de muzikant in 1969 een autoongeluk kreeg was Beck zo'n twee jaar uit de roulatie. Vanaf de jaren zeventig zou Jeff Beck in diverse groepen te vinden zijn, waarbij de muzikant een rijk scala aan muziekgenres voorbij liet komen. Toch bleef de Brit altijd de blues trouw, wat ook goed te zien en te horen is op de dvd en Blu-ray van Jeff Beck - Live in Tokyo, die onlangs in de betere platenwinkels is aangekomen.

Jeff Beck - Live in Tokyo 1

Op Jeff Beck - Live in Tokyo zien we het bijna twee uur durende concert dat de legendarische snarenplukker op 8 april 2014 gaf in de Tokyo Dome City Hall. Met ex-Prince bassist Rhonda Smith, gitarist Nicolas Meier en drummer Jonathan Joseph heeft Jeff Beck een geheel nieuwe begeleidingsband gevormd, die zich prima weten te redden met de bruisende set, waarin we naast eigen werk van Beck ook composities tegenkomen van onder meer Jimi Hendrix en John McLaughlin. De grote ster van de dvd is evenwel Jeff Beck, de man die in de loop der jaren een geheel eigenzinnige speeltechniek heeft aangeleerd, waarbij we muzikant ook veelvuldig gebruik zien maken van zijn duim op de gitaarhals.

Jeff Beck - Live in Tokyo 2

Naast een energieke show met 20 knallers kent de dvd van Jeff Beck - Live in Tokyo ook nog een tweetal extra features. Zo geeft Jeff Beck bij elk nummer uitleg voor zijn keuze en zijn er interviews te zien met de groep. Liefhebbers van de betere pop, blues en jazzrock mogen deze glimmende schijf zeker niet in hun collectie laten ontbreken.