CD: The Hunger Games: Mockingjay Part 1

Het zal maar weinigen zijn ontgaan dat de film The Hunger Games: Mockingjay Part 1 onlangs met veel succes in de bioscopen is verschenen. Dat succes is natuurlijk ook voor een deel te danken aan de spetterende soundtrack van de film waarop we een bonte verzameling artiesten uit heden en verleden voorbij horen komen. Voor de samenstelling van de soundtrack werd de hulp ingeroepen van de jonge Nieuw-Zeelandse zangeres Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, die de meeste mensen natuurlijk beter kennen als Lorde. Een dame die ook wel wat doet denken aan het personage Katniss Everdeen uit de film.

The Hunger Games Mockingjay Part 1 (OST)

Het album opent meteen verrassend met een track van Stromae, althans de muziek van het liedje 'Meltdown'. De succesvolle Belg is namelijk niet te horen op het nummer, waarin de vocalen zijn overgenomen door Lorde, rappers Pusha T en Q-Tip en de dames van de band Haim. Een track die meteen de toon zet voor deze bezwerende duistere electronische soundtrack. Met onder meer CHVRCHES ('Dead Air'), Major Lazer ('All My Love'), The Chemical Brothers featuring Miguel ('This Is Not a Game'), Bat For Lashes en Tove Lo ('Scream My Name') richt de muziek zich duidelijk op een jonger publiek, maar met veteranen als Duran Duran's Simon Le Bon, die te horen is in het liedje 'Kingdom' van Charli XCX, en Grace Jones ('Original Beast') worden de wat oudere luisteraars ook niet vergeten.

Enige minpuntje aan deze soundtrack is de nogal dominerende aanwezigheid van Lorde. Zo is de zangeres, die ook al een liedje van Tears For Fears mocht mishandelen op de soundtrack van The Hunger Games: Catching Fire, te horen in de liedjes van Stromae en The Chemical Brothers en heeft zelf ook een tweetal nummers op de soundtrack, waarvan we 'Yellow Flicker Beat' een paar tracks later horen terugkeren in een bewerking van de overgewaardeerde rapper Kanye West. Dit in combinatie met het feit dat Lorde voornamelijk voor artiesten met vrouwelijke vocalisten heeft gekozen - 11 van de 14 aanwezige artiesten zijn vrouw - maakt dat het album op den duur voor sommige luisteraars wel wat eentonig kan gaan klinken.

Dat we de soundtrack van The Hunger Games: Mockingjay Part 1 toch als geslaagd kunnen zien blijkt wel uit het feit dat er al een zestal nummers op single werden uitgebracht die hoog in de diverse hitlijsten wisten te eindigen. Een soundtrack die wat de atmosfeer betreft geheel op lijn ligt met de film, waarvan je hier de review terug kunt lezen.