Bob Marley - Uprising Live!

In mei 1980 begonnen Bob Marley and the Wailers aan wat later bleek hun allerlaatste tournee, waarbij Europa en Noord-Amerika werden bezocht. De Uprising tour begon in mei 1980 in Zurich in Zwitserland en zou eindigen in Pittsburgh, Pennsylvania. De tournee bestond uit 33 optredens in Europa en een vijftal optredens in Noord-Amerika. Op 13 juni 1980 stond de groep in de Westfallenhalle in Dortmund om daar een stomend concert te geven. Van het optreden werd door de Duitse tv-zender WDR een prachtige registratie gemaakt voor het toonaangevende muziekprogramma Rockpalast. Van het volledige concert is nu een prachtige registratie verschenen op blu-ray en dvd.

Bob Marley Uprising

Bob Marley Uprising Live! is een concert waarvan een beetje Bob Marley-fan zowel blij als verdrietig kan worden. Blij, omdat het dankzij deze glimmende schijf toch nog mogelijk is om de grootmeester van de reggae nog eens aan het werk te zien op een podium. Verdrietig, omdat je dan ook de wetenschap hebt dat je naar een opname zit te kijken van een enorm grote artiest die in de laatste fase van zijn leven was aangekomen. Marley leed aan kanker en had van drie verschillende artsen te horen gekregen dat hij nog hooguit een maand te leven had, nadat hij tijden een stukje joggen ingestort was. Er werd aangeraden om de tournee af te blazen maar Bob Marley wou daar niks van weten en gaf op 23 september 1980 een historisch allerlaatste optreden in Pittsburgh.

Bob Marley Uprising 1

Dik drie maanden eerder stond de reggaelegende zoals al eerder gezegd in de Westfallenhalle in Dortmund. Het concert begon met een opwarmertje in de vorm van de damesgroep I-Threes, bestaande uit Rita Marley, Judy Mowatt en Marcia Griffiths. Het groepje, dat vanaf 1974 met Bob Marley op tournee ging, weet de stemming er meteen in te brengen met prachtige roots reggae-klassiekers zoals 'Precious World', 'Slave Queen', 'Steppin Out of Babylon' en sluiten daarna af met een stomende uitvoering van 'That's the Way Jah Planned It'. Als we de band daarna de 'Stalag'-riddim horen inzetten weten de diehard-fans al hoe laat het is. Het is tijd voor Bob Marley and the Wailers! De band begint meteen fijn met een kippenvel veroorzakende uitvoering van 'Natural Mystic' om daarna los te gaan in een energieke set met alleen maar legendarische Marley-composities.

Bij het concert horen we uiteraard de nodige tracks van het album Uprising, zoals 'Could You Be Loved', het prachtige 'Redemption Song' en het zelden live vertolkte 'Coming In From The Cold', maar ook horen we diverse grote hits van de reggaeband voorbijkomen zoals 'No Woman No Cry', 'Zion Train', 'Is This Love', 'Get Up Stand Up' en 'Exodus'. Uprising Live! van Bob Marley is zwaar verplichte kost voor elke reggaeliefhebber en mag eigenlijk in geen enkele collectie ontbreken. 115 minuten optimaal genieten van een legendarisch reggaeconcert dat nog niet eerder op dvd en blu-ray was uitgebracht.