The Suspect

Ji Dong-cheol (Gong Yoo) is een van de beste agenten van Noord-Korea, die tijdens een missie door zijn regering in de steek gelaten wordt. Als hij daarna verneemt dat zijn vrouw en dochter zijn vermoord, besluit Dong-cheol om over te lopen naar Zuid-Korea, waar hij een baan vindt als chauffeur van een directeur van een groot bedrijf. Op zekere avond wordt er een aanslag op de directeur gepleegd. Vlak voordat hij sterft, geeft hij Dong-cheol zijn bril en zegt hem om deze te begraven. De voormalige spion is uiteraard verdachte nummer één in de moordzaak en wordt gedwongen om opnieuw te vluchten. Het is het begin van een dodelijk kat-en-muisspel, met ijzingwekkende achtervolgingen en bikkelharde knokpartijen waarbij de nodige botten worden gebroken. We zien het in de snoeiharde Zuid-Koreaanse actiethriller The Suspect.

The Suspect 1

Als het op keiharde actiethrillers aankomt, heeft Zuid-Korea altijd al een goede naam gehad. Denk maar eens aan klassiekers zoals Shiri (1999) en Secret Reunion (2010), een tweetal Zuid-Koreaanse films waarin ook spionage een grote rol speelde. Ook Yong-eui-ja oftewel The Suspect mag gerust in datzelfde rijtje genoemd worden. De film van regisseur Shin-yeon Won, die de liefhebbers ook kennen van de thriller Se-beun De-i-jeu (Seven Days), laat zich bekijken als een spetterende brok actie, waarbij de adrenaline van het scherm lijkt te spatten. Wat het complexe verhaal betreft, doet The Suspect ook wel wat denken aan de Bourne-films. Vanaf de eerste seconde kent de rolprent een stevig tempo dat pas afgeremd wordt als de aftiteling zo'n 137 minuten later in beeld verschijnt.

The Suspect 2

The Suspect is een aaneenschakeling van zenuwslopende achtervolgingen over daken, binnenstraatjes en snelwegen, stevige vuurgevechten waarbij de kogels je om de oren vliegen en snoeiharde knokpartijen tussen Dong-cheol en zijn nemesis Min Se-hoon (Park Hee-soon), die nog een rekening open heeft staan met de voormalige Noord-Koreaanse spion en er alles voor over lijkt te hebben om hem in de kraag te vatten. De twee Koreanen zijn goed aan elkaar gewaagd en dat levert bruut in beeld gebrachte gevechten op. The Suspect verscheen tijdens de kerst van 2013 in de Zuid-Koreaanse bioscopen en was daar een groot succes met meer dan 4 miljoen bioscoopbezoekers.

The Suspect 3

2013 was een prima jaar voor de Zuid-Koreaanse filmindustrie met blockbusters als The Berlin File (Bereullin) en Secretly Greatly (Eun-mil-ha-gae Eui-dae-ha-gae) en ook The Suspect mag zich bij deze succesvolle rolprenten aansluiten. Deze brute actiefilm van Shin-yeon Won zal waarschijnlijk geen prijzen winnen voor zijn originaliteit, maar dat zal liefhebbers van een fijne Aziatische knokfilm maar weinig kunnen boeien. Een film wordt tenslotte gemaakt om het publiek te vermaken en wat dat betreft kom je bij The Suspect niks tekort. Zwaar verplichte kost voor de fans van grootmeesters als John Woo en Ryoo Seung Wan.