CD: We Are Shining - Kara

We Are Shining is een duo dat in 2012 ontstond toen Morgan Zarate een team vormde met zanger Acyde om onder de noemer Shining de track 'Hey You' op te nemen. Nadat eerder dit jaar tijdens Record Store Day de Wheel-EP werd uitgebracht ligt nu het langverwachte eerste album Kara van het producers-duo in de schappen. Een album dat we gerust kunnen toevoegen aan de categorie zwaar overtuigende en overdonderende debuutplaten.

We Are Shining - Kara
We Are Shining - Kara

Met Kara heeft het Britse duo een dijk van een plaat afgeleverd die zich laat beluisteren als een verzamelalbum. Werkelijk elke track heeft een andere sfeer, al horen we wel de voorkeur van de muzikanten voor muziekgenres zoals soul, funk, jazzy hip hop en trippy psychedelica. Zanger Acyde beschikt over een fijne donkere stem die bij tracks zoals het openingsnummer 'Road', 'Hey You', 'In A Moment' en afsluiter 'Wheel' zelfs wel wat doet denken aan de vocalen van de legendarische Jimi Hendrix. Nu was Hendrix ook een muzikant die er wel van hield om te flirten met soul en funk en zodoende kunnen we dit album dan ook wel als een soort van eerbetoon aan de snarenplukkende muzieklegende uit Seattle bekijken.

Bij spacende tracks als 'Hot Love', 'Breaks' en 'Whirlwind' horen we vervolgens een meer experimentele kant van het duo uit Londen, dat we ook al kenden van hun Devileye mixtape. Bij tracks als 'Wasted Times' en 'Thru the Dark' zijn het tribal beats die dominant aanwezig zijn in de hypnotiserende klanken van Zarate, die eerder ook al als producer werkte voor onder meer Kanye West. Met Kara heeft We Are Shining een plaat afgeleverd die doorspekt is met de meest uiteenlopende invloeden uit minstens vijftig jaar popmuziek. In de Londense underground is het duo al niet meer weg te denken. Hoog tijd dat de rest van de wereld ook eens kennis gaat maken met de uitermate getalenteerde duo.