CD: Krokodil - Nachash

Als er één plaat is waar veel liefhebbers van de betere sludgemetal op hebben zitten te wachten dan is het wel het langverwachte debuutalbum Nachash van de sludgemetal supergroep Krokodil. Krokodil is een band waarin we bandleden uit bands als Slipknot, Sikth, Cry For Silence, Gallows en Hexes tegenkomen. Een zeer bont gezelschap van door de wol geverfde muzikanten en zodoende waren de verwachtingen voor dit album dan ook zeer hooggespannen.

Krokodil - Nachash
Krokodil - Nachash

Nadat we eerder dit jaar tijdens Record Store Day al een voorproefje kregen in de vorm van de zeer gelimiteerde en handgenummerde editie van de single 'Shatter' ligt er nu een volledig album van de groep bij de betere platenwinkels. De band met onder meer Alex Venturella, de gloednieuwe bassist van de band Slipknot, is een fijne uitlaatklep voor de muzikanten die zich normaliter voornamelijk bezighouden met metalcore en hardcore punkmuziek. Dat de mannen zich ook prima weten te vermaken met een groovend stuk sludgemetal is te horen op dit indrukwekkende debuutalbum op Spinefarm Records.

Take, take it back, what you say.
Take back every promise you ever made.
Ride, ride it out, let us sway.
Feel this heavy burden you must now pay.
(Uit 'Shatter')

logo Krokodil

Met Nachash heeft de band een zeer gevarieerd album uitgebracht waarop ook de nodige ruimte voor muzikale experimenten is. Uiteraard horen we, naast de al eerder op single verschenen tracks 'Shatter' en 'Dead Man's Path', nog een tiental brute tracks waarop zanger Simon Wright de ingewanden uit zijn lijf brult. Met maar liefst drie gitaristen in de bezetting (Dan P Carter, Laurent Bernard en Alex Venturella) is dit groovende zestal ook de leverancier van allesvernietigende gitaarmuren, die vooral de eerste helft van het album domineren.

The last time we felt free.
Time for a change inside me.
The crow flies above me.
Ride the sun, forever ride the sun.
(Uit 'Sun Riders')

Krokodil
Krokodil

Pas na het fraaie instrumentale 'Porcelain Bones' krijgen we bij 'The Collapse', het zevende nummer op deze plaat, eindelijk even tijd om bij te komen van het overwegend bombastische geweld. Bij het daaropvolgende 'Sleep Well, Medusa' horen we dat de mannen ook niet vies zijn van een snufje nu-metal in hun muziek. Dan volgt met 'Ragnarock' een track die als een onheilspellend stuk progressieve rock uit de speakers komt zweven, gevolgd door het beukende 'Sun Riders', waarop we ook nog een verrassende muzikale gastbijdrage horen van Simon Neil van de groep Biffy Clyro. Met 'Phyllotaxis' komt na dik drie kwartier een explosief maar eveneens melodieus einde aan een uiterst energiek en dynamisch stuk muzikaal geweld op hoog niveau, dat werd opgenomen in de Titan Studios in het Britse Watford, met Steve Sears Jr achter de schuiven.

Naast de reguliere download en cd is Nachash ook leverbaar voor vinylfanaten als een fraaie dubbel-elpee op gekleurd vinyl. Op 4 december aanstaande is de groep trouwens ook samen met Mastodon en Big Business in Het Paard in Den Haag te zien.