CD: Monster Magnet - Milking the Stars: A Re-Imagining of Last Patrol

Toen vorig jaar het negende studioalbum Last Patrol van Monster Magnet verscheen was zanger Dave Wyndorf niet geheel tevreden met het resultaat. Wyndorf wou met de plaat eigenlijk een psychedelisch stuk spacerock leveren, dat moest klinken alsof het in de late jaren zestig was opgenomen. Voor hun nieuwste album Milking the Stars: A Re-Imagining of Last Patrol nam de groep een zestal tracks van het vorige album grondig onder handen en vulde deze aan met een viertal gloednieuwe tracks en een tweetal liveopnames van een concert uit 2014 in Brussel.

Monster Magnet - Milking the Stars
Monster Magnet - Milking the Stars

Nadat Monster Magnet in 2013 Last Patrol had uitgebracht leek het Dave Wyndorf hoog tijd voor een muzikaal experiment. Voor de stoner moest het volgende album een hoog 'wat als'-gehalte krijgen. Want wat was het geluid van hun laatste plaat geweest als Last Patrol in 1968 was opgenomen? Wat als er een creepy orgeltje en Mellotron aan de liedjes zou worden toegevoegd? En wat als Wyndorf zou besluiten om een vrolijk deuntje om te zetten naar een duister stuk stonerrock? Stuk voor stuk vragen die de muzikant bij de opname van elk vorig album al tegenkwam, maar die hij ditmaal eens besloot te beantwoorden, door een aantal al verschenen liedjes tot op het bot te fileren, om deze daarna met een geheel nieuw arrangement opnieuw op te bouwen.

logo Monster Magnet

Met Milking the Stars: A Re-Imagining of Last Patrol heeft Monster Magnet in elk geval haar meest psychedelische werk gemaakt sinds epische albums zoals Spine of God en Superjudge. Zo horen we de aanwezigheid van een fijn ouderwets klinkend Doors-achtig orgeltje in 'Mindless Ones ‘68' en grooven de mannen er lustig op los in swingende stonertracks zoals 'Halleluja (Fuzz And Swamp)' en het stevige 'End of Time'. Ook in de spacende instrumentale track 'Goliath Returns' horen we duidelijk dat de mannen eindelijk weer eens afstand hebben genomen van hun metalverleden. Fans van Monster Magnet kunnen we trouwens aanraden om voor de vinyl-versie te gaan van dit zeer overtuigende album van Monster Magnet. Naast de 12 tracks van het reguliere album staan er op kant D van de elpee nog een tweetal opnames die de groep maakte bij een concert in Brussel.

Monster Magnet
Monster Magnet

Was voor jou ook Monster Magnet vooral de band van geweldige platen als Spine of God of het sublieme Superjudge? Dan kunnen we je zeker aanraden om Milking the Stars: A Re-Imagining of Last Patrol eens aan een luisterbeurt te onderwerpen. De kans is namelijk groot dat je niet lang daarna weer een fijn stuk muziek aan je collectie toe kunt voegen.