CD: Duncan Idaho - Riddles

Duncan Idaho is een bandje dat al een jaar of wat meeloopt in de Nederlandse muziekscene. In 2010 maakte de groep haar debuut met het album Echolocation, gevolgd door The Event Horizon in 2012. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder en is de indiepopband alweer aan haar derde album toe. Met Riddles levert de groep wederom een fijn album, met een twaalftal sprankelende en catchy popliedjes.

Duncan Idaho - Riddles

Duncan Idaho is een band uit Rotterdam die in relatief korte tijd behoorlijk naam heeft weten te maken in de scene. Zo tourde de groep al met de Australische band San Cisco, trad op als voorprogramma van onder meer The Veils en Manic Street Preachers en er werden ook al diverse programma's op de nationale popzender met een bezoek van de groep vereert. Duncan Idaho maakt dan ook van die fijne radiovriendelijke popliedjes met een hoog meeneuriëgehalte. Vooral tracks als het titelnummer 'Riddles', 'Syzygy', 'Wake Up' en 'The Vibe' blijven meteen in je hoofd hangen na een luisterbeurt. Geheel in de trend van 2014 werd ook Riddles gerealiseerd met behulp van een zeer geslaagde crowdfundingsactie.

Muzikaal gezien vist Duncan Idaho in dezelfde vijver als bands zoals The Strokes en Arctic Monkeys, maar daarnaast horen we ook de nodige invloeden van bands zoals Caesar en Moss, niet geheel toevallig beide bands van het succesvolle Excelsior label.  Riddles werd begin dit jaar opgenomen in The Moon Studio in Maasbracht, een studio waar ook bands als The Mad Trist, The Mothmen en Navarone hun muziek op de gevoelige band lieten vastleggen. Bij Duncan Idaho resulteerde het in een zomers klinkend album met een twaalftal pittige popliedjes, waarbij vooral de prettige samenzang van zanger Ivo Alblas en toetseniste Hanna Tollenaar een grote rol spelen.

Met Riddles heeft de Rotterdamse band een prettig in het gehoor liggende plaat afgeleverd die een breed publiek aan zou moeten spreken. Mede door de cleane zang en het fraaie toetsenwerk doet de groep me ook wel wat denken aan de band A-Ha, al horen we bij deze band wel wat meer Britpop-invloeden in hun muziek. Meest opvallende tracks op dit poppy album zijn 'Kintsukoroi' en de afsluitende track 'La Ville', waarbij we kennis mogen maken met een wat duisterdere kant van het vijftal. Al met al is Riddles een zeer geslaagde plaat geworden, waarop we invloeden uit zo'n zes muziekrijke decennia terug kunnen horen. Laat het buiten dan maar guur en koud zijn, met Riddles in de cd-speler straalt het zomerzonnetje in elk geval uit de speakers.