Planes, Trains And Eric

Vraag een muziekliefhebber naar beroemde gitaristen en de kans is groot dat de naam van Eric Clapton valt. De muzikant, die volgend jaar 70 jaar wordt, heeft dan ook een muzikale geschiedenis waar menig mens alleen maar van kan dromen. Sinds het midden van de jaren zestig speelde de gitarist in diverse succesvolle bands zoals The Yardbirds, Cream en Derek & the Dominoes en scoorde wereldhits met liedjes zoals 'Layla' en 'I Shot the Sheriff'. Nadat hij eerder dit jaar nog te horen was op het tribute-album The Breeze: An Appreciation of JJ Cale is de wereldberoemde gitarist nu te zien in de documentaire Planes, Trains And Eric.

Planes, Trains And Eric 3

In de documentaire Planes, Trains And Eric volgen we de muzikant tijdens zijn tournee door Azië en het Midden Oosten. Naast concertopnames van de band, naast Eric Clapton bestaande uit bassist Nathan East, pianist Chris Stainton, zanger en toetsenist Paul Carrack, drummer Steve Gadd en de achtergrondzangeressen Michelle John en Shar White, zien we beelden backstage bij de wereldtournee van de Britse legende. Vooral in het Verre Oosten is Clapton tot op de dag van vandaag een muzikale godheid met een status die maar weinig musici met hem kunnen delen. Voor het regisseren van de tourfilm werd David Maxwell ingevlogen, een cineast die Clapton nog kende van de documentaires Eric Clapton & Friends in Concert: A Benefit for the Crossroads Centre at Antigua (1999), Eric Clapton: One More Car, One More Rider - Live on Tour 2001 (2002) en Cream: Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005 (2005).

Planes, Trains And Eric 1

Planes, Trains And Eric begint in Japan waar we de gelauwerde muzikant onder meer een prachtige kristallen award in ontvangst zien nemen voor zijn 200e optreden in het land van de rijzende zon. In de daaropvolgende twee-en-een-half uur zien we op indrukwekkende wijze wat er allemaal komt kijken bij een grote toernee van een muzikant op leeftijd. In Planes, Trains And Eric zien we interviews met Eric Clapton en de leden van zijn band en kunnen we zien hoe er met behulp van trein en vliegtuig een indrukwekkende reis wordt gemaakt vanuit het Verre Oosten naar het Midden Oosten. Naast opnames van oefensessies en soundchecks horen we een dertiental wereldhits van de hand van Clapton voorbijkomen, zoals 'Layla', 'Tears of Heaven' en 'Wonderful Tonight'.

Planes, Trains And Eric 2

Eerder dit jaar gaf Clapton al te weten dat hij erover na zat te denken om binnenkort op te houden als muzikant. Mocht je dus nog eens willen genieten van de speelkunsten van de muzikant die ook wel bekend staat als Slowhand, dan is deze documentaire een absolute aanrader. Planes, Trains And Eric is een film geworden die in één adem genoemd mag worden met grootse concertregistraties zoals The Last Waltz (The Band), The Song Remains the Same (Led Zeppelin), The Concert For Bangla Desh en Festival Express.

Planes, Trains And Eric logo

Extra's:
Interviews:
'Football or Music?'
'Guitars in the Desert'
Een aantal interviews met Eric Clapton en andere muzikanten die aan deze tournee meededen.
Bonustracks:
'Nobody Loves You When You're Down And Out'
'Alabama Woman Blues'