Mall

Mall is de eerste speelfilm van Joseph Hahn, die we ook kennen als de deejay van de Amerikaanse groep Linkin Park. Dat de jonge muzikant ook passie voor het filmvak heeft, wisten we al van de videoclips die Hahn voor zijn eigen band maakte en in een interview met MTV gaf hij dan ook al eens aan dat hij graag zijn eigen film wilde maken. Met Mall is die wens in elk geval in vervulling gekomen. Hahn gebruikt in zijn film een beetje hetzelfde concept als we ook al in films van onder meer Quentin Tarantino zagen. De film kent namelijk een aantal verhaallijnen die elkaar op een gegeven moment ontmoeten. Maar daarmee houdt die vergelijking dan ook wel weer op.

Mall 1

Het eerste personage waar we kennis mee maken is de zonderlinge Malcolm (James Frecheville). Malcolm heeft het helemaal gehad met zijn leven, het enige wat hem nog enigszins op de been weet te houden is crystal meth. Met een tas vol vuurwapens en zelfgemaakte bommen gaat hij naar een lokaal winkelcentrum om daar de boel eens flink wakker te schudden. Een besluit dat de levens zal veranderen van een aantal mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Zo maken we kennis met een puberende stoner en zijn pillenslikkende vrienden, een huisvrouw met een midlife crisis, een perverse gluurder en een inhalige zakenman.

Mall 2

Mall is een film die hoge verwachtingen schept maar deze niet waar weet te maken. Het op een verhaal van Eric Bogosian gebaseerde scenario rammelt aan alle kanten en geeft een zeer ongeloofwaardig beeld van de gebeurtenissen tijdens en na een schietpartij in een winkelcentrum. De cast is niet slecht maar de personages in Mall zijn flinterdun en laten meer vragen dan antwoorden achter bij het bekijken van deze pseudo-art house-achtige rolprent. Het enige wat echt fraai in beeld wordt gebracht zijn de hallucinerende beelden waarbij de xtc-slikkende puber de hoofden van mensen in die van wolven ziet veranderen. Wat uiteraard ook prima in orde is bij deze film is de soundtrack waarop we, naast Linkin Park, ook muzikale bijdragen horen van Sugarwall, Aliana Blair, Jamie Pellington, Kingley, Abandon Jalopy en Freddy Monday.

Mall 3

Al met al kunnen we stellen dat Mall een film is geworden die een filmhuiskijker wellicht aan zal spreken, maar die door de meeste kijkers binnen de kortste keren weer vergeten zal zijn.