CD: BRONCHO - Just Enough Hip To Be Woman

Het trio van de indierockband BRONCHO komt met hun tweede album genaamd Just Enough Hip To Be Woman. De mannen draaien inmiddels al vier jaar mee in de muziekwereld, die voor hen voornamelijk uit liveoptredens bestaat. Het doel van de cd is om de band weer de goede kant op te sturen. Op 22 november zijn ze zelfs te bewonderen in Utrecht.


BRONCHO samen met Johnathon Ford (extra gitarist)
BRONCHO samen met Johnathon Ford (extra gitarist). (Ook FOK! is rechts in het blauw op de muur aanwezig .)

BRONCHO is in 2010 door Ryan Lindsey opgericht, samen met Benjamin King en Nathan Price, de andere twee leden van de band. Ze bereikten al enige populariteit door het regelmatig optreden in en rond de staat Oklahoma in de Verenigde Staten. Het debuutalbum dat het trio in 2011 uitbracht, zorgde ervoor dat ze de populariteit en steun goed behielden, tot de platenmaatschappij ineens de benen nam. Vanaf dat moment lagen ze op de weg zonder echte support. Maar muzikanten blijven muzikanten, zo ook deze jongens. Na het verlies van hun label richtte het trio zich voornamelijk op het maken van nieuwe muziek. Een van in deze periode gemaakte nummers, ‘It’s On’, kwam zelfs terecht bij de televisieserie Girls, die het nummer gebruikte voor de première van het derde seizoen.  Dit zorgde ervoor dat er weer veel meer aandacht voor de band kwam. Mede daardoor werd de band opgepakt door Dine Alone Records. Bij Dine Alone Records werd voor de ‘finishing touch’ van het tweede album gezorgd, en voor ze het wisten was Just Enough Hip To Be Woman klaar om uitgebracht te worden.

Album cover
Album cover

Het album bevat elf nummers met een speeltijd van in totaal 32 minuten. In die 32 minuten hebben ze er voor hun doen aardig wat variatie in weten te brengen; bij het ene nummer denk je al snel in de richting van bands als blink-182, en bij het ander hoor je weer eerder invloeden van bands als The Strokes terug. De tweede track is zo’n nummer dat, na het beluisteren van het album, nog uren in je hoofd rond blijft zweven. De pakkende vocals met simpele woorden zijn erg aanstekelijk. Al snel hoor je dat er niet veel aan de nummers is bewerkt, wat voor een lekker rauw en oud geluid zorgt. Track zeven, ‘stop tricking’, onderscheidt zich door de opvallende en meenemende drumpartij. 'It’s on', het negende nummer, knalt ook heerlijk uit het album vanwege de energieke begeleiding. Just Enough Hip To Be Woman sluit af met 'China', een nummer van maar liefst vier minuten en 43 seconden, wat totaal niks voor BRONCHO is. Op het vorige album was er zelfs geen enkel nummer dat langer dan 2:40 duurde.

Zelf hopen ze dat dit album ze weer een duw in de goede richting geeft, wat naar mijn mening zeker is gelukt!