NBA 2K15

Wat kun je nog doen als je volgens veel mensen al de perfecte sportsgame hebt weten neer te zetten? Daar moeten de mensen van 2K Sports hun hoofden over hebben gebroken toen ze na NBA 2K14 begonnen aan het maken van NBA 2K15. Zoals elk jaar hebben zij de game bij het begin van het pre-season van het basketbalseizoen in de winkels geslingerd met een te verdedigen status waar je u tegen zegt.

Op het eerste oog lijkt NBA 2K15 erg op zijn voorganger. Normaal gesproken is dat bij een goede game al niet slecht, maar bij de NBA 2K-serie zeker niet. Alle gamemodi zijn weer aanwezig. MyGM, waarbij je als hoofdcoach je eigen team kunt beheren, MyCareer, waarbij je als eigen speler een carrière moet opbouwen in de NBA, MyTeam, waarbij je via een verzameling kaarten een geheel eigen team kunt samenstellen, MyPark, waarbij je je in een soort straatbasketbalscene begeeft en natuurlijk losse exhibition matches in elke gewenste variatie. Ook de besturing is gelijk gehouden. Je kunt zelf kiezen voor besturen via de buttons of via de rechterstick. Allebei werken ze nog altijd met dezelfde timingprincipes waar de serie al vijftien jaar bekend om staat. Op tijd loslaten betekent punten scoren en anders niet.

 

Als we dan toch met het oog bezig zijn, dan pakken we gelijk maar even de graphics mee. Die waren in 2K14 al buitengewoon mooi en precies en exact wat je van een current-gengame verwachtte, maar 2K Sports heeft iets bijzonders voor elkaar gekregen. Het visuele gedeelte in NBA 2K15 is zo waar nog mooier dan het al was. Nog mooiere, nog vloeiendere bewegingen, nog sfeervoller. Niets dan hulde voor deze prestatie. De cutscenes zijn zó goed gedaan, dat je soms vergeet dat je naar een game zit te kijken in plaats van naar een echte wedstrijd op de televisie.

Maar zit er dan ook wel vernieuwing in deze game? Jazeker. Het zijn overwegend heel kleine aanpassingen, maar wat ze hebben aangepast komt de game alleen maar ten goede. Zo is het verhaal van de MyCareer-modus bijvoorbeeld aangepast. Dit keer ben je niet meer een rookie die via de draft een carrièrestart moet maken bij een team waar je als gamer misschien niets mee hebt. Nu ben je een undrafted rookie die via tiendagencontracten een seizoenscontract moet afdwingen bij een team. Zo kom je als speler dus veel sneller bij jouw eigen favoriete team te spelen. Zo speel ik zelf inmiddels bij ‘mijn’ Chicago Bulls, iets wat mij acht seizoenen kostte in het vorige deel.

 

Ook de opbouw van jouw speler is een heel stuk simpeler en toegankelijker geworden. Door punten te scoren en jouw rol goed uit te voeren in de wedstrijden verdien je virtual credits. Hiermee kun je een grote hoeveelheid aan skills upgraden om precies die speler te creëren die jij wilt zijn. Bij 2K14 was dit soms een helse klus, aangezien de letterlijk tientallen skills allemaal los te upgraden waren. Bij 2K15 is dit allemaal gebundeld in zes blokken. Upgrade je bijvoorbeeld het defenderblok, dan verbeter je hiermee in één keer skills als rebounden, post defense, blocken enzovoorts. Hierdoor ben je niet meer bijna de helft van je speeltijd kwijt aan je player skills, maar kun je je gewoon op de wedstrijden richten.

Voor wie overigens echt helemaal los wil gaan, is er nog een leuk gekkigheidje in MyPlayer gestopt. Je kunt namelijk via de PlayStation-camera je eigen gezicht laten scannen en plakken op de nek van jouw personage. Ideaal voor mensen zoals ik, die te klein zijn voor basketbal en daardoor verdoemd zijn tot het gebruiken van je eigen naam bij het zelfgemaakte mannetje in NBA 2K.

Wat echt helemaal nieuw is, is NBA 2K TV. Hierin worden wekelijks een soort tv-shows getoond met nieuws over spelers en nieuwe rosters in het basketballen. Op zich is dit qua gameplay niet echt iets heel boeiends, maar voor NBA-fans, en waarom zou je anders NBA 2K15 kopen, is het zeker leuk om elke week even de video te bekijken.

 

Conclusie
Wat door veel mensen niet meer voor mogelijk werd gehouden is 2K Sports toch gelukt. Ze hebben de nagenoeg perfecte NBA 2K-serie nog perfecter gemaakt. Er is met kleine, maar juiste aanpassingen een duidelijke verbetering neergezet. Het ziet er mooier uit, het speelt net even wat lekkerder en de gameplay is zo aangepast dat je meer bezig bent met wedstrijden spelen dan je mannetje upgraden. Wie echt goed oplet, ziet dat de animaties niet altijd even vloeiend in elkaar overlopen, maar dat is dan ook het enige minpuntje dat ik heb kunnen achterhalen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Nog mooiere graphics
  • MyCareer meer gericht op spelen
  • Kleine aanpassingen kloppen allemaal
  • Animaties soms niet vloeiend in de overgang
9,5
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar op PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One en pc