2/11 Het Spel van de Wolf

Toen Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord, was hij druk bezig met de afronding van zijn film 06/05. In de thriller, gebaseerd op een verhaal van Tomas Ross, zagen we een fictief verhaal dat zich na de moord op de omstreden Nederlandse politicus Pim Fortuyn afspeelde. Toen de filmmaker een paar jaar na Fortuyn ook werd vermoord, werd er door de meesten van uitgegaan dat dit de daden van een einzelgänger waren. In de hechte vriendenkring had men daar toch duidelijk een andere blik op en Theodor Holman en Gijs van de Westelaken, twee goede vrienden van Van Gogh, besloten op eigenzinnige wijze een film te maken waarin een complottheorie rondom de moord op Van Gogh centraal staat. Het resulteerde in de film 2/11 Het Spel van de Wolf, die precies tien jaar na de dood van de cineast werd vertoond door de VPRO.

2-11 Het Spel van de Wolf 1

Het verhaal dat Holman en Van Westelaken voor deze film gebruiken is niet echt nieuw te noemen. Al in 2005 gingen er verhalen dat de AIVD de moord op Van Gogh had kunnen voorkomen maar toegekeken had hoe de cineast op de ochtend van 2 november werd afgeslacht. Het is op diezelfde ochtend dat het verhaal van 2/11 Het spel van de Wolf aanvangt. Op het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam gaan alle alarmbellen af als het bericht binnenkomt dat Theo van Gogh in Amsterdam is vermoord. Even later wordt dan ook nog bekend dat de dader Mohammed Bouyeri is, een naam die ze bij de dienst maar al te goed kennen. En hij is niet de enige.

2-11 Het Spel van de Wolf 2

2/11 Het Spel van de Wolf is natuurlijk gebaseerd op een fictief verhaal maar heeft, mede door het gebruikmaken van archiefbeelden uit televisieprogramma's en journaalbulletins van die dag, een realistische uitstraling. Net als in de film JFK van Oliver Stone worden ook in deze tv-film alle complottheorieën op een hoop gegooid. Zo zijn er tot op de dag van vandaag een heleboel vragen rondom de moordenaar van Van Gogh. Van wie had Mohammed Bouyeri zijn vuurwapen gekregen? Werd Bouyeri al een tijd afgeluisterd en in de gaten gehouden in verband met zijn verbintenis met de beruchte Hofstadgroep? Waar zijn de opnames van voor 2 november 2004 gebleven? Waarom lieten de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) al na slechts 8 dagen weten dat de AIVD goed werk had geleverd?

2-11 Het Spel van de Wolf 3

Met 2/11 Het Spel van de Wolf hebben Holman en Van Westelaken een indrukwekkend beeld van de wereld van de AIVD proberen te scheppen en daar zijn ze prima in geslaagd. De film kent met Susan Visser, Johan Leysen en Pierre Bokma een prima cast en voor Nederlandse begrippen is dit dan ook een prima thriller. 2/11 Het Spel van de Wolf is duidelijk op dezelfde manier gemaakt als dat Van Gogh destijds de film 06/05 maakte. Zo komen zowel de personages van Van Gogh als zijn moordenaar niet in deze rolprent voor. Tien jaar na zijn dood is de herinnering aan de grofgebekte filmmaker nog steeds springlevend. 2/11 Het Spel van de Wolf is hier terug te zien bij Uitzending Gemist.