Concert: Into the Void 2014

Afgelopen zaterdag waren vele liefhebbers van de betere stonerrock, doom en sludge naar de Friese hoofdstad gekomen voor de tweede editie van het Into the Void festival. Op het programma stonden een negental internationale bands waarmee alle uithoeken van het geestverruimende muziekgenre werden bezocht. Nu werden we bij de eerste editie van dit fijne festival al aangenaam verrast door het Haagse gezelschap Monomyth en daarom waren de verwachtingen ook hooggespannen voor het programma dat Paul van Berlo en consorten dit jaar op poten hadden gezet. Ik kan jullie nu alvast verklappen. Into the Void was weer een heersend festival, een groots muzikaal feest dat zeker niet onderdoet voor dat grote stonerfeest in Tilburg.

Menhir
Menhir

Op het voor diehard stoners onmogelijke tijdstip van 14.00 uur deed de band Menhir meteen een stevige aftrap van Into the Void. Bij de benaming Menhir zullen velen aan de zware stenen van Obelix denken en dat is precies hoe de riffs van de band bij de toehoorders aankomen. Menhir is namelijk een trio bestaande uit een tweetal bassisten en een drummer. Dat de groep uit Groningen en Utrecht al aardig naam heeft weten te maken in de scene bleek wel uit het toegestroomde publiek. Menhir speelt onmiskenbaar stonerrock al horen we ook duidelijk invloeden uit de industriële hoek in het geluid van de band, wiens nummers zich als een tsunami over de aanwezigen stort. Een fijn edoch bruut begin van een zeer geslaagd festival.

bast
Bast

Na Menhir was het tijd voor een stevige portie stonermetal. Bast is een trio uit Londen die ondanks het afzeggen van hun gehele Europese toernee toch naar de Friese hoofdstad afreisden om aanwezig te zijn op Into the Void. De duister atmosferische en moddertrage sludgemetal komt dan ook aan als een moker. Deze mannen zijn duidelijk fans van onder meer het vroegere werk van Paradise Lost, Swans en Neurosis. Mocht je meer van dit powertrio willen horen dan kunnen we je zeker hun debuutalbum Spectres aanraden.

Mount Salem
Mount Salem

Bij het noemen van de term stonerrock ontkom je niet aan bands als Black Sabbath en Pentagram. Laat dat nou ook een tweetal grote inspiratiebronnen zijn van de Amerikaanse band Mount Salem. De band rondom de oog en oorstrelende Emily Kopplin is namelijk zwaar beinvloedt door voorgenoemde pioniers uit de stonerscene en doet met het optreden op Into the Void haar allereerste optreden buiten Amerika. Op 31 oktober speelt Mount Salem in De Baroeg in Rotterdam en we kunnen iedereen die van de betere doommetal en stonerrock kan genieten ook aanraden om daar dan heen te gaan als je daar in de buurt bent. Dit is namelijk een band die je waarschijnlijk binnenkort niet meer in de kleinere zalen te zien krijgt. Denk aan de oudere Black sabbath maar dan met een geweldige zangeres in plaats van Ozzy.

Atlantis is een gezelschap uit Utrecht dat in 2006 begon als een eenmansproject van gitarist en zanger Gilson Heitinga. Inmiddels is Atlantis uitgegroeid tot een zeskoppig progressief monster die voornamelijk duistere klankvelden over het in grote getale aanwezige publiek uitstort. Net als bij Monomyth is de muziek van Atlantis ook als een soundtrack voor een obscure roadmovie. In de voormalige Westerkerk komt de atmosferische muziek, met de dominerende synthesizerklanken nog meer tot zijn recht. Hoog tijd om in het aanwezige rookhok wat kruiden aan de goden te gaan offeren.

Obelyskkh
Obelyskkh

De zaterdagavond nam aanvang met de Duitse band Obelyskkh. De zware trippy sound van de stomende Duitsers lijkt bijna als vloeibare thc uit de speakers te spatten. Eindelijk weer eens een band die zich heeft laten inspireren door Hawkwind. Nu heb ik helemaal niks tegen bands die zich lieten beinvloeden door de grootmeesters Black Sabbath maar als er al een aantal van dat soort bands zijn geweest is dit gewoon even een verademing. De band kwam speciaal voor het optreden in Leeuwarden naar Nederland en was voor mij wel één van de vele hoogtepunten op dit sterk geprogrammeerde festival.

Monkey3 (Foto: Sandra Garrido Campos)
Monkey3 (Foto: Sandra Garrido Campos)

Eveneens een zeer grote en aangename verrassing was de avontuurlijke instrumentale set van de Zwitserse band Monkey3. De zwaar progressieve klanken deden regelmatig aan het betere werk van bijvoorbeeld Pink Floyd, Can en Amon Düül II denken. Dit is spacerock van een zeer hoog niveau die je niet al te gekke vaak in Nederland kunt beleven. Op 31 oktober staan de mannen trouwens in De Hip in Deventer. Zwaar verplichte kost voor de liefhebbers van de betere instrumentale spacerock. Een zeldzaam goeie band.

wounded kings

Ik was eerlijk gezegd nog niet heel erg bekend met het werk van The Wounded Kings maar bij het optreden in Poppodium Romein werd ik bijna uit mijn militaire kisten weggeblazen door de wall of sound van deze band uit de Britse hoofdstad. Dit is nog eens doom zoals doom behoort te zijn. Penetrerend, log, oertraag, zwaar. Een woest rokend monster dat vanuit het donkere bos naar je loert en die je elk moment bij de strot kan grijpen. Het is dan ook niet echt verbazend dat hun meest recente plaat Consolamentum door Chris Fielding van Electric Wizard werd geproduceerd.

amenra
Amenra

Voor degenen die dachten rustig bij te kunnen komen van het geweld van The Wounded Kings was er slecht nieuws. Het was namelijk tijd voor de post-hardcorepunk en sludhe van de Belgen van Amenra. 'Godvoordommen', ik vloek niet vaak in een review maar wat is dit een topband. De band draait al een dikke 10 jaar mee in de scene en heeft in die jaren een behoorlijke naam op weten te bouwen in de scene. Het is dan ook opvallend rustig in de rest van het poppodium nadat de mannen uit Kortrijk het podium hebben betreden. Amenra is duister, Amenra is als een trip in een op hol geslagen bulldozer. Net als bij Bast en The Wounded Kings doet ook Amenra meer dan eens aan het betere en zwaardere werk van Neurosis denken.

Kadavar
Kadavar

Na Amenra was het dan tijd voor de hoofdact en eveneens afsluiter van de tweede editie van Into the Void. Niemand minder dan de Duitse stonergoden van Kadavar mochten namelijk als laatste aantreden op het podium van Poppodium Romein. Dat Kadavar een ontzettend fijne liveband is wisten we natuurlijk al van hun livealbum dat werd opgenomen in Antwerpen maar ook bij het concert in Leeuwarden liet het Duitse trio weer goed horen dat ze tot de absolute top van het genre behoren. Als een stel woeste Vikingen beuken de bebaarde mannen er lustig op los met hun vintage apparatuur, waarbij we naast werk van hun beide studioalbums ook een aantal nieuwe nummers te horen kregen. Dit is stonerrock zoals de liefhebbers die zo graag horen en een zeer geslaagde afsluiter van een in alle opzichten geslaagde festival. We kijken nu al vol spanning uit naar de volgende editie van Into the Void.