Concert: Almeida, Leeuwarden, Mukkes

Almeida is een band uit de omgeving van Brighton die al een jaar of 7 meeloopt in de muziekwereld en die in die tijd een behoorlijke naam hebben weten op te bouwen met hun uiterst energieke livesets. De afgelopen jaren was de band al tweemaal te gast in Alternatief Muziekcafe Mukkes en dat had Almeida schijnbaar zo goed bevallen dat de groep haar huidige korte tournee over het Europese vasteland in de Friese hoofdstad liet beginnen.

Almeida in Mukkes

Almeida is een band die zich niet gemakkelijk in een muzikaal hokje laat stoppen. Net als bij bands zoals Protest the Hero, Fact en Actionmen is ook de muziek van Almeida een wild kolkende smeltkroes van allerlei uiteenlopende muziekstijlen. Zo horen we duidelijk invloeden uit onder meer de hardcore punk, melodieuze skatepunk, progressieve thrashmetal en zelfs een stukje ska.

Almeida band

Daar er maar één band op het programma stond begon het optreden pas om middernacht. Naast materiaal van hun spetterende debuutalbum Fantastic Massacre speelt Almeida ook werk van hun Social Media Circus-EP, die over twee weken zal verschijnen. Vlak voor het einde van het energieke optreden komt er dan ook nog eens een knallende cover van The Offspring voorbij.

Wat Almeida vooral zo'n unieke band maakt is de prachtige samenzang van zanger Tom West en de gitaristen Chris Lowe en Chris Mason. Drummer Marc Morey speelt de meest onmogelijk te volgen drumloops en de vingervlugheid van de snarenplukkers in dit gezelschap is niet te filmen. Een concert van Almeida is als een rit in een op hol geslagen achtbaan. Een optreden van de virtuoze Britten, die ook zeker niet schuwen om zo nu en dan te experimenteren, is dan ook een zeer intense ervaring. Mocht je de band ook eens live willen aanschouwen dan zul je wat geduld moeten hebben. De eerstvolgende keer dat Almeida weer in Nederland te zien en horen zal zijn is volgend jaar in april. Wie weet ligt dan ook de opvolger van Fantastic Massacre in de schappen.