CD: Oasis - (What's the Story) Morning Glory? (Expanded Edition)

Op 3 oktober 1995 verscheen (What's the Story) Morning Glory?, het tweede studioalbum van de Britse band Oasis, voor het eerst in de platenwinkels. De elpee, waarvan maar liefst zes tracks op single zouden worden uitgebracht, was een groot succes en zou ruim 22 miljoen keer over de toonbank gaan. Na de verzamel-elpee Greatest Hits van Queen en Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles is (What's the Story) Morning Glory? van Oasis het bestverkochte album in het Verenigd Koninkrijk tot op heden. Inmiddels zijn we 19 jaar verder en ligt er nu een prachtige zogenaamde Expanded Edition van (What's the Story) Morning Glory? in de schappen van de betere platenwinkels.

Oasis - (What's the Story) Morning Glory

De laatste jaren zien we steeds vaker prachtige her-uitgaven van legendarische albums uit een recent verleden. Nu zien we vaak re-issues die niet meer inhouden dan een geremasterde versie van de originele plaat en als je mazzel hebt zitten er een paar bonustracks bij. In het geval van (What's the Story) Morning Glory? worden de fans van Oasis uitgebreid verwend met maar liefst twee cd's vol met extra tracks. Naast het volledig opgepoetste album is er een tweede cd (B-Sides And Extra Tracks) met B-kanten van singles, een alleen op vinyl uitgebracht nummer en onuitgebracht werk van Oasis en een derde cd (Unreleased Demos And Live Recordings) met voornamlijk niet eerder uitgebracht live-materiaal.

Oasis - (What's the Story) Morning Glory 1

Degenen die in de jaren negentig niet onder een enorme steen hebben geleefd en die een fijn stuk alternatieve gitaarmuziek met sixties-invloeden wel konden waarderen konden niet om de uit Manchester afkomstige Britpop-band Oasis heen. Luister maar eens naar liedjes zoals 'Don’t Look Back In Anger' of het majestueuze 'Champagne Supernova' en je kunt niet ontkennen dat dit een band is die stevig is beinvloedt door The Beatles. Net als Nevermind van Nirvana was ook (What's the Story) Morning Glory? van Oasis een plaat die ons lieten beleven wat een Beatlesfan moet hebben meegemaakt toen in de zestiger jaren de toen nog nieuwe elpees van de groep uit Liverpool verschenen.

Oasis - (What's the Story) Morning Glory 2

De band rondom de gebroeders Gallagher wisten op onnavolgbare wijze de alternatieve gitaarmuziek van de negentiger jaren met trippy psychedelica te combineren en scoorden immense hits met onder meer 'Wonderwall', 'Don't Look Back In Anger', 'Roll With It' en 'Some Might Say'. Al deze singles werden als EP uitgebracht en de tweede cd in deze fraaie set bevat al deze B-kanten. De meest interessante tracks op deze tweede cd zijn echter de niet eerder officieel uitgebrachte zeven minuten durende Brendan Lynch mix van 'Champagne Supernova' en een fijne akoestische cover van The Beatles-compositie 'You've Got To Hide Your Love Away'.

Oasis - (What's the Story) Morning Glory 3

Voor diehard-fans van Oasis staan de pareltjes op de derde cd uit de set. Naast onuitgebrachte demo's van 'Some Might Say', 'She's Electric', 'Rockin' Chair', 'Hey Now' en 'Bonehead's Bank Holiday' horen we ook spetterende live-opnames van onder meer het Roskilde festival, Knebworth, Earls Court en Bath Pavillion. Je kan hoog of laag springen, Oasis was in die tijd een live-sensatie en de echoes van hun composities galmen tot de dag van vandaag na in de composities van de vele bandjes die zich lieten inspireren door de Britse band. Zwaar verplichte kost voor eenieder die de originele plaat inmiddels grijs heeft gedraaid en natuurlijk iedereen die wel eens wat meer van deze uiterst populaire Britse topformatie in zijn collectie wil hebben.