Boek: Simonne van Gennip - Een foutje in mijn hoofd

Stel, je staat als 34-jarige vrouw midden in het leven en je bent zeven maanden zwanger. En dan word je plotseling getroffen door een hersenbloeding. Het overkwam journaliste Simonne van Gennip, die van het ene op het andere moment verandert in een patiënte die niets meer kan. Denken, praten, schrijven, lopen en eten: alles moet ze opnieuw leren. Ondertussen laat de bevalling niet op zich wachten. Van Gennip beschrijft haar worstelingen en ervaringen in het boek Een foutje in mijn hoofd.

Tijdens het lezen van Een foutje in mijn hoofd kom je erachter dat je je niet voor kunt stellen wat het inhoudt om een hersenbloeding te krijgen. Niet alleen werkt je brein ineens tig versnellingen lager, ook moet je nog eens een groot aantal zaken opnieuw leren. Van Gennip doet haar best om de lezer duidelijk te maken wat een hersenbloeding met je doet en slaagt daar wonderwel in.

De gevolgen van de hersenbloeding dringen moeilijk tot haar door, en dat is misschien maar goed ook. Eten, lopen, praten, denken: ze moet het allemaal opnieuw leren. Na enige tijd mag ze even naar huis, waarna langzaam het besef komt dat de wereld te snel voor haar draait: de tijd lijkt voor Van Gennip stil te staan terwijl andere mensen moeiteloos weten mee te draaien in de dagelijkse maalstroom.

Vervolgens komen ook de zorgen over de baby. Kan ze wel voor het kindje zorgen? Van Gennip vraagt zich af of ze wel een goede moeder kan zijn, mede omdat de hersenbloeding ook lichamelijke gevolgen heeft. Zo is het voor haar lastig om de rechterkant van haar lichaam aan te sturen. Aan de andere kant blijkt uit het boek dat het dochtertje van Van Gennip voor én na de geboorte voor veel kracht zorgt.

Een foutje in mijn hoofd is een toegankelijk, maar aangrijpend boek dat duidelijk weet te maken dat na een hersenbloeding niets meer hetzelfde is voor zowel patiënt als omgeving. Het is een verhaal over wanhoop en kracht, over een donkere, ellendige periode waarin lichtpuntjes voor houvast zorgen en waaruit maar weer eens blijkt hoe belangrijk het is om door te zetten op de momenten dat het erop aankomt. Van Gennip geeft hopelijk met dit boek kracht aan patiënten en hun naasten in vergelijkbare situaties en een portie besef en inzicht aan andere geïnteresseerden.