Plants Behaving Badly

Als er één omroep is die het maken van natuurdocumentaires heeft verheven tot hoogwaardige kunst, dan is het wel de BBC. Gastheer Sir David Attenborough, bekend van zijn prachtige voice-overs in vele natuurfilms, neemt ons mee op een avontuurlijke reis in de tweedelige documentaire Plants Behaving Badly. In de documentaire betreden we in twee afleveringen van elk 45 minuten een wereld waar planten door middel van verleiding, list en bedrog proberen te overleven.

Plants behaving Badly 1

Het plantenrijk is een wereld waar de evolutie niet stil heeft gestaan en waar planten door middel van dodelijke vallen en onweerstaanbare verleidingen proberen te overleven. De wereld van vleesetende planten en orchideeën heeft ettelijke wetenschappers al weten te intrigeren. Zo schreef wetenschapper Charles Darwin al in zijn boek On the Origin of Species over de interactie tussen insecten en planten om te overleven. Het daaropvolgende boek Fertilisation of Orchids van Darwin was zelfs in zijn geheel gewijd aan orchideeën, een plantensoort die welig voorkwam aan de Zuid-Engelse kust. In Plants Behaving Badly wordt dan ook regelmatig verwezen naar de schrijfsels van Darwin, een man wiens opvattingen bij latere onderzoeken toch verdomd vaak bleken te kloppen.

Plants behaving Badly 2

Bij vleesetende planten zullen de meeste mensen denken aan planten die vliegen of mieren in de val lokken. In Murder & Mayhem, het eerste deel van Plants Behaving Badly, krijgen we echter een geheel ander beeld van de flora die ook wel eens de jagers van het plantenrijk worden genoemd. Wist je bijvoorbeeld dat er planten bestaan die zelfs volwassen muizen en vogels op kunnen vreten? In Sex and Lies, het tweede deel van de natuurdocumentaire, verdiepen we ons in de kleurrijke wereld der orchideeën, planten die door middel van hun vorm en kleur bestuivers proberen aan te lokken. De orchidee was ooit een plant die op het punt van uitsterven stond, maar kan nu weer overal gevonden worden. Men schijnt zelfs wel eens een berekening te hebben gemaakt waarbij één op de twintig planten een orchidee bleek te zijn. Wereldwijd kent de plantenfamilie nu zo'n 20.000 soorten!

Plants behaving Badly 3

Orchideeën zijn een beetje de vuile gluiperds van de natuur. Orchideeën kunnen zich alleen voortplanten door middel van een bepaald soort schimmel waarop de zaadjes van de plant zich kunnen ontkiemen. Om de zaadjes bij de gewenste schimmels te kunnen krijgen, bootst de plant feromonen na waardoor hitsige insecten op de plant afkomen om zo de zaadjes als een geslachtsziekte te verspreiden. Zoals we dat van de BBC gewend zijn, wordt dat dan ook nog eens messcherp in close-up in beeld gebracht. Ook zien we adembenemende opnames van vleesetende planten zoals we die nog niet eerder zagen. Een documentaire over planten mag dan niet verleidelijk en wellicht suf klinken, na het bekijken van Plants Behaving Badly zul je nooit meer op dezelfde manier naar vleesetende planten en/of orchideeën kijken.