Godzilla

Sinds de vijftiger jaren is het legendarische filmmonster Gojira oftewel Godzilla niet meer van het witte doek weg te denken. Er zijn namelijk maar weinig monsterlijke wezens die zo vaak een hoofdrol in een film kregen als de uit de kluiten gewassen hagedis uit Japan. Nadat regisseur Roland Emmerich in 1998 al een verwoede maar niet geheel geslaagde poging deed om het verhaal in een Hollywoodjasje te steken, mocht nu Gareth Edwards (Monsters) plaatsnemen op de regiestoel om het prehistorische monster opnieuw tot leven te wekken.

Godzilla 1

De film van Edwards begint in 1999 als de nucleaire kernreactor van Janjira in Japan op raadselachtige wijze wordt vernietigd. Leidinggevende Joe Brody (Bryan Cranston) verliest hierbij zijn vrouw Sandra (Juliette Binoche) en de stad wordt voor iedereen afgesloten in verband met de dodelijke radioactieve straling die is vrijgekomen. Het verhaal verplaatst zich daarna naar de huidige tijd. Joe is nog steeds zoekende naar de oorzaak van het 'ongeluk' bij de kernreactor en als hij voor de zoveelste keer weer op verboden gebied wordt aangehouden, wordt ook zijn zoon Ford (Aaron Taylor-Johnson) in het gebeuren betrokken. De jonge militair is in eerste instantie nog niet overtuigd door de complottheorieën van zijn vader maar al snel doen de mannen een huiveringwekkende ontdekking. Een ontdekking die het bestaan van de gehele mensheid bedreigd. Er komt echter hulp uit een zeer onverwachte hoek.

Waar Emmerich faalde met zijn Hollywood-kitsch, is deze explosieve bewerking van het klassieke Japanse monsterverhaal absoluut geslaagd te noemen. Regisseur Gareth Edwards, die eerder een handjevol documentaires en korte films had geregisseerd, werkte voor de totstandkoming van deze monsterachtig fijne sciencefiction-actiefilm met de Japanse veteranen Yoshimitsu Banno (de regisseur van Gojira tai Hedorâ (1971) en Kenji Okuhira en deze Japanse inbreng is zeker in het eindresultaat terug te zien. Waar de Godzilla-film uit 1998 hooguit naam wist te maken door de soundtrack, met onder meer Puff Daddy featuring Jimmy Page en Jamiroquai, is deze film een zeer fraai en authentiek aanvoelend eerbetoon geworden aan de klassieker die dit jaar precies zestig jaar geleden voor het eerst op het witte doek te zien was.

Godzilla 2

Waar destijds een man in een rubberen pak als Godzilla een decor met miniaturen plat mocht trappen is nu sprake van adembenemende CGI in combinatie met door merg en been gaande oerkreten van de monsterachtige beesten. Net als in Spielbergs klassiekers Jaws en Close Encounters of the Third Kind weet ook regisseur Edwards de spanning in Godzilla lang op te bouwen zonder het monster daadwerkelijk in beeld te brengen. Ook de cast met onder meer Bryan Cranston (Breaking Bad), Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass) en Ken Watanabe (Batman Begins) is zeer goed gekozen, al had Watanabe wel een wat grotere rol mogen hebben. De enige echte hoofdrol is natuurlijk voor het titelmonster Godzilla, die er in deze film indrukwekkender uitziet dan ooit tevoren. Let maar eens op het moment dat het beest voor het eerst zijn strot opentrekt. Kippenvel!

Godzilla is een rolprent geworden die zowel de fans van spectaculaire moderne monsterfilms als liefhebbers van de klassieke Japanse cultfilms zeker aan zal spreken. Een eerbetoon aan het origineel, te vergelijken met Peter Jacksons versie van het eveneens epische King Kong. In de meeste gevallen zijn remakes van filmklassiekers maar een slap aftreksel van de originele film maar Godzilla vormt daar, net als het hierbovengenoemde King Kong, een grote uitzondering op.

Extra's:
Featurette: A Whole New Level Of Destruction (8,5 min)
Een korte maar explosieve blik achter de schermen. Ook zien we hoe met gebruik van audiovisuele effecten de grote vernietiging in beeld wordt gebracht.

Featurette: Ancient Enemy: The M.U.T.O.s (6 min)
Naast Godzilla kent deze monsterfilm nog een tweetal brute wezens. In deze korte documentaire laat regisseur Gareth Edwards zien hoe deze wezens op de tekentafel ontstonden en hoe ze uiteindelijk in beeld zouden worden gebracht in deze film.

Godzilla 3

Conclusie: Een heerlijk brute monsterfilm die een breed publiek zal aanspreken. We wachten nu al vol spanning op het vervolg, dat in 2018 zal worden uitgebracht, maar tot die tijd zal dit glimmende schijfje nog menigmaal in de dvd-speler te vinden zijn.