CD: Amulet - The First

Voor de relatief korte tijd dat de groep nu bestaat heeft het uit Londen afkomstige Amulet al behoorlijk naam weten te maken in de metalscene. Van de band, die in 2010 werd opgericht, verscheen in 2011 de indrukwekkende Cut The Crap-EP, waarop we duidelijk de voorliefde van de mannen voor zeventiger jaren hardrock en jaren tachtig metal terug konden horen. Hoog waren dan ook de verwachtingen toen eind vorig jaar bekend werd dat het debuutalbum van de Britten op het gezaghebbende Century Media Records zou verschijnen. Met The First maakt Amulet deze verwachtingen meer dan waar.

Amulet - The First

Het is altijd leuk om een band aan het werk te horen zijn met muziek die al populair was voordat de bandleden geboren waren. Dat geldt ook zeker voor de band Amulet, wiens roots tot diep in de zeventiger jaren terug te vinden zijn. Net als op voorgaande EP lieten de mannen van Amulet zich op The First ook duidelijk inspireren door muzikale helden van weleer zoals Black Sabbath, Deep Purple, Blue Cheer, Thin Lizzy, Iron Maiden, Judas Priest en Motorhead. Maar net als bij bands zoals Ascalon, The Dagger en Toledo Steel is ook voor Amulet vooral de 'new wave of British heavy metal' van grote invloed geweest voor hun muziek.

De stem van zanger Jamie Elton doet ook regelmatig denken aan die van King Diamond ten tijde van zijn eerste band Mercyful Fate. Net als bij Geddy Lee van Rush kent de stem van Elton geen middenweg; je vindt hem geweldig of je hebt er helemaal niks mee. Meest verrassende track op dit overwegend sterke album is wel het spacende intermezzo getiteld 'The Flight' dat nog het meest aan de band Kraftwerk doet denken. Het is dan ook de afsluitende track van kant A als je The First vanaf vinyl beluisterd.

Met The First heeft Amulet een zeer indrukwekkend debuutalbum afgeleverd die liefhebbers van hardrock en heavy metal absoluut aan zal spreken. In zo'n 41 minuten beuken de mannen er zo'n 13 tracks doorheen, met veelzeggende titels zoals 'Evil Cathedral', 'Heathen Castle' en 'Black Candle'. Mocht je iets van de hierbovengenoemde artiesten in je platenkast hebben staan dan zou ik je bijna willen verplichten om even een bezoekje aan de lokale platenboer te brengen om deze prachtplaat een luisterbeurt te geven. Kans is namelijk erg groot dat je daar geen spijt van gaat krijgen. Amulet is een band waar we in de komende jaren nog veel gaan horen en zien.