De Sims 4

Sul Sul! Cuh Teekaloo!

De Sims 4-header

Er zijn weinig games met zo veel uitbreidingen als De Sims. Om maar niet te spreken over de discussies erover. De ene helft vraagt zich af waarom mensen al die uitbreidingen kopen, terwijl de spelers zich afvragen waarom de niet-spelers zich er zo druk om maken. De Sims is en blijft een soap, in het spel en op internet.

De Sims 4

Met De Sims 4 heb je in ieder geval meer tijd om er een soap van te maken, want al dat geplas en gedouch is naar de achtergrond gegaan. Meer quality time om je sim allerlei dingen te laten beleven. Het is alleen jammer dat heel veel dingen die je als standaard mag verwachten er niet meer in zitten. Als je alle uitbreidingen van de vorige De Sims hebt gespeeld, dan voelt De Sims 4 opeens heel erg karig. Features als seizoenen, huisdieren of weerwolven zijn afwezig en die hadden er best in mogen zitten. Want nu weten we precies welke uitbreidingen we de komende jaren mogen verwachten in plaats van eens echt vernieuwende ideeën.

Maar het zijn niet alleen de uitbreidingen die dat karige gevoel op laten komen. Natuurlijk zijn de zwembaden een dingetje, zoals ook het ontbreken van een kelder om je fantasieën op los te laten. Je kunt je sim dus niet laten zwemmen en het trapje weghalen, of opsluiten in de kelder als een gevangene. Het heeft schijnbaar te maken met het feit dat sims niet onder de grond kunnen komen met de nieuwe engine. Uhm, dat konden ze in de vorige wel, welke Einstein heeft bij het ontwerpen niet bedacht dat dit mogelijk moet zijn?

De Sims 4

Goed, het ontbreekt De Sims 4 dus aan nogal wat, maar er zijn ook features toegevoegd. Allereerst is er de veel gebruiksvriendelijkere Create-A-Sim. Hierin ontwerp je met je muis simpel en snel je eigen sim, met veel meer mogelijkheden dan vroeger. Een kwestie van sleuren, rekken en strekken. Hartstikke handig en een duidelijke verbetering ten opzichte van de menu's en knopjes waarmee je maar enkele lichaamsdelen kon aanpassen. Er komt geen menu bij kijken, alles is te doen in dat ene scherm, soms met een slider.

Het bouwen van je huis is ook veel gemakkelijker gemaakt. Je kunt alleen geen landschappen meer veranderen, maar soit, er zijn wel meer opties verdwenen. Een huis bouwen en inrichten is een kwestie van sleur en pleur, en als je iets van een andere gamer ziet in de geheel nieuwe galerij, dan koop je het voor wat simoleons en plaats je het meteen in je eigen huis. Een kind kan de was doen. Alleen jammer dat kinderen niet meer in De Sims 4 te vinden zijn. Van baby naar jongvolwassene in no-time; peuters, kleuters en kinderen zijn verdwenen. Wat vreemd is, want het was nota bene een van de belangrijke features van het basisdeel van het derde deel.

De Sims 4

Nieuw zijn de emoties. Een leuke toevoeging waarmee alle sims kampen met hun emoties en karaktereigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de interactie tussen sims een stuk interessanter wordt. Maar de interactie krijgt weer een deuk omdat je in De Sims 4 niet lekker in je buurt kunt rondlopen. In het derde deel kon je zonder laadschermen overal heen en bij iedereen op bezoek, maar nu heb je al een laadtijd als je de buren wil bezoeken. Heel irritant dus, zeker omdat het een goede twintig tot dertig seconden duurt. Het zorgt ervoor dat je niet al te graag meer een voet buiten de deur zet en de andere sims maar opbelt om langs te komen.

Werken is ook saai geworden. Je geeft aan hoe hard je sim moet werken en hij loopt weg uit het scherm. Heel soms krijg je een dialoog waarin je een werkgerelateerde beslissing moet maken, maar zelf aan het werk gaan, ho maar. En nu is het juist zo handig dat je sims kunnen multitasken. Dus als je sim honger heeft en moet studeren, dan kan hij een boek lezen terwijl hij aan het eten is. Efficiënt!

De Sims 4

En dat is ook de conclusie van deze De Sims 4. Maxis heeft er precies genoeg in gestopt zodat je aan de gang kunt, maar dat je nu al hoopt op uitbreidingen. De nieuwe tools zijn een enorme verbetering. De sims en hun emoties maken het spel interessant. Dat is maar goed ook, want zo veel features die we als standaard zijn gaan zien, zijn om onbegrijpelijke redenen verdwenen. En dan heb ik het niet eens over de zwembaden, maar over de landscaping, de gehele kindertijd en het niet zonder laadtijden kunnen rondlopen in je buurt. Dat ze bepaalde Sims 3-uitbreidingen eruit hebben gehouden was te voorspellen, maar dat ze basisfeatures van deel 3 eruit hebben gehaald is op zijn minst raar te noemen.

De Sims 4 is vermakelijk voor een tijdje, maar voor Sims-fanaten die al die eerdere uitbreidingen wel gekocht hebben, waarschijnlijk een teleurstelling. Mocht iemand zich over een tijdje afvragen waarom een De Sims 4-speler een uitbreiding koopt: omdat het basisspel eigenlijk nog niet af was. De Sims 4 is uit op pc. De Mac-versie komt waarschijnlijk met de eerste uitbreiding.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Tools zijn sterk verbeterd - Basisfeatures van eerdere delen foetsie 6
+ Emoties voegen echt wat toe - Laadtijden bij het verlaten van je huis
+ Multitasking  


Gespeeld op pc. De Mac-versie komt op een niet nader genoemde datum uit.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.