CD: The Last Minute Put Together Boogie Band - Six Hour Technicolour Dream

We hebben er 44 jaar op moeten wachten maar eindelijk is de beruchte live-tape van The Last Minute Put Together Boogie Band officieel uitgebracht. Een band die waarschijnlijk bij heel weinig mensen een lampje zou laten branden, ware het niet dat het hier een zeer unieke bandopname betreft waarop we ook het allerlaatste publieke optreden van voormalig-Pink Floyd-zanger en gitarist Syd Barrett kunnen horen.

Six Hour Technicolour Dream

Op 27 Januari 1972 vond in Cambridge een festival plaats onder de noemer Six Hour Technicolour Dream. Op het festival speelden naast Hawkwind en Pink Fairies ook een band genaamd The Last Minute Put Together Boogie Band. Deze band bestond uit Bruce Paine, Twink, Jack Monck, Fred Frith en had als speciale gast een zekere Syd Barrett. Van het hele festival werden opnames gemaakt maar de band raakte al snel zoek en de opnames werden door de muzikanten vergeten. De tape dook in 1985 weer op en verdween in een vergeethoekje van de archieven van Pink Floyd Ltd. Het zou daarna zo'n twintig jaar duren voordat we weer hoorden van deze unieke opname uit 1972.

Six Hour Technicolour Dream is een album waarvoor men als bron een zaalopname heeft gebruikt waardoor de plaat klinkt als een rammelende bootleg uit de zeventiger jaren. De opname start dan ook nadat de groep is aangekondigd en gaat meteen fijn los op een stomende uitvoering van Huey "Piano" Smith's Sea Cruise waarbij vooral het fraaie gitaarwerk van Fred Frith, ook bekend van krautrockband henry Cow, opvalt. Na het typische jaren zeventig nummer 'L.A. To London Boogie', waarbij pas aan het einde van het liedje de microfoon van zanger Bruce Paine het weer doet, is het tijd voor 'Ice', een fijn stukje psychedelische blues. Een erg fijne cover van de eerste elpee van de Apple Pie Motherhood Band. Halverwege het nummer slaat het echter om in een freaky stuk improvisatie waarbij we een stevige mix van blues, ouderwetse hardrock en progressieve avant-garde rock horen.

Dan is het tijd voor een moppie rock-'n-roll met de Chuck Berry-cover 'Nadine' en is het tijd om een speciale gast aan te kondigen. Het eerste nummer dat de band met Syd Barrett speelt is de traditional 'Drinkin' That Wine'. Het is dan ook meteen het meest toegankelijke liedje in deze set, die vanaf dat moment alleen maar beter wordt. 'Number Nine' begint als een bluesy jamsessie maar loopt al snel uit in een trippy stuk psychedelica, waarbij de voormalige voorman van The Pink Gloyd Syd Barrett duidelijk de leiding neemt. Alleen voor deze opname is deze cd al essentieel voor die-hard Pink Floyd-fans. Na dik 10 minuten gaat het nummer naadloos over in het eveneens freaky 'Gotta Be A Reason'. Zo'n 7 minuten later kent de track een nogal abrupte einde en horen we Syd Barrett voor de allerlaatste keer in zijn leven een concertpodium verlaten.

Six Hour Technicolour Dream 2

The Last Minute Put Together Boogie Band gaat daarna nog verder met een toegift bestaande uit de tracks 'Let's Roll' en de B.B King-cover 'Sweet Little Angel'. Six Hour Technicolour Dream was zeker de moeite van het lange wachten waard al heeft de mastertape de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorstaan. Het mag de pret echter niet drukken. Maar liefst 23 minuten horen we de legendarische Syd Barrett met tot nu toe onbekende opnames en dat alleen maakt deze cd een must have voor liefhebbers van obscure jaren zeventig klanken.