CD: Dark Fortress - Venereal Dawn

Zo'n kleine vijf jaar na het album Ylem ligt er weer een nieuwe plaat van de Duitse black metalband Dark Fortress in de schappen van de betere platenboeren. Net als op de voorgaande zes albums is ook Venereal Dawn weer een smeltkroes van de meest uiteenlopende invloeden geworden. De bombastische black metal speelt uiteraard een hoofdrol maar we horen ook duidelijk invloeden uit de progressieve death metal in deze zeer indrukwekkende plaat terug.

Dark Fortress - Venereal Dawn

Dark Fortress is een band die niet aan fratsen doet. Zo opent het album meteen met het dik 11 minuten durende titelnummer van de plaat, waarin we naast de diabolische metal ook gothic aandoende achtergrondkoortjes aantreffen. Het akoestische intro van het daaropvolgende 'Lloigor' doet meteen denken aan de band Opeth ten tijde van hun meesterlijke album Blackwater Park. Brute progressieve metal met een hoog meebrulgehalte. Als het nummer één ding duidelijk maakt dan is het wel dat Dark Fortress haar black metal-imago op deze plaat behoorlijk ontgroeid is.

'Betrayal And Vengeance' laat vervolgens merken dat de groep haar roots nog niet helemaal verlaten heeft. Uiteraard grooved het nummer er wel fijn op los en daar houden de nekspieren zo nu en dan wel van. Nog meer progressief geweld horen we in het pompende en beukende 'Chrysalis', waarin we ook kennis mogen maken met de meer melancholische kant van het Duitse gezelschap. Vervolgens is het tijd voor het imponerende 'I Am The Jigsaw Of A Mad God'. Godvergeten harde blastbeats, snerpende gitaarmuren en een strot die uit de donkerste diepten van de hel lijkt te komen.

Dan is het tijd voor het meest opvallende nummer op dit overwegend bikkelharde album. 'The Deep' is een vervreemdende mix van akoestische gitaren en gruntende vocalen. Ook bij 'Odem' en het naadloos daarop aansluitende 'Luciform' komt de black metal-aap alweer snel uit de welbekende mouw. Met het dik elf minuten durende 'On Fever's Wings' sluiten de mannen daarna geheel in stijl dit muzikale avontuur af. Liefhebbers van bands zoals Dimmu Borgir, Behemoth en Keep Of Kalessin zullen deze plaat niet in hun collectie willen missen.