Blu-ray: Noah

De sfeer buiten is in ieder geval gezet: het regent pijpenstelen, dus om nu een Blu-ray van Noah te gaan bekijken brengt je zeker in de sfeer. Voor mensen die nog nooit van de ark van Noach hebben gehoord: God is boos en wil de aarde een nieuwe kans geven. Noach, in deze film gespeeld door Russell Crowe, krijgt de ultieme doe-het-zelf-opdracht: maak een ark waarin van elke diersoort een mannetje en een vrouwtje de enorme zondvloed gaan overleven. Eenmaal schoongespoeld kan de aarde dan weer opnieuw beginnen met leven door deze natte reset.

Header

Hoogmoed

Regisseur en schrijver Darren Aronofsky, bekend van Black Swan en Pi, dacht dat zijn nieuwste creatie zo fantastisch was dat hij een blik goede acteurs opentrok om mee te spelen in zijn film Noah. Russell Crowe, Anthony Hopkins, Emma Watson en Jennifer Connelly hebben hun strepen al verdiend. Het probleem is dat ze geen van allen echt kunnen uitblinken omdat het script het ze niet toelaat. Voor de zondvloed is Russell nog de good-guy, erna wil je eigenlijk dat iedereen verzuipt in het water.

Noah (Foto: Paramount)

Gierigheid

Op de Blu-ray staat nog wat bonusmateriaal. Er zijn twee films over the making of. De eerste brengt ons naar de problemen die de crew ondervond op IJsland. De problemen met de bewolking en dus licht en vervoer komen aan bod. Daarna praat men nog over het bouwen van de ark. Een derde bonusfilmpje gaat in op de computeranimaties van bijvoorbeeld alle dieren. Er had meer op gemogen, nu lijkt het alsof ze het allemaal zo zwaar hadden en dat het allemaal zo moeilijk was. Voorbeeldje, ze waren vier uur rijden van de hoofdstad af, en moesten nog een uur hiken. De apparatuur werd met helikopter gebracht. Nu zal ik misschien gek zijn, maar hadden de mensen niet mee kunnen vliegen?

Lust en luiheid

De beeldkwaliteit is op Blu-ray natuurlijk uitstekend. IJsland in Full HD laat het woeste van het landschap zien en de zondvloed zelf. Het is alleen jammer dat de special effects ook uit de tijd van Noah komen. Die zijn zeker geen lust voor het oog. The Watchers, grote stenen reuzen, komen totaal niet over en lijken bijna als kleimodelletjes opgenomen te zijn. Laat dat maar aan Aardman over, als je dat soort effecten wil, daar zijn zij veel beter in. Het moment suprème, de trek van de dieren naar de ark wordt in enkele seconden weergegeven. Iets wat op het grote scherm vast even indruk maakte, laat op en kleiner scherm een stuk minder achter.

Noah (Foto: Parramount)

Jaloezie en wraak

Dat je een religieus verhaal verfilmd in Hollywood betekent natuurlijk dat er van alles verdraaid moet worden om er actie in te houden. Noah imponeert misschien niet op grafisch vlak, maar het geeft wel voer voor discussie als het om het verhaal gaat. Jaloezie en wraak van bijvoorbeeld zijn eigen zoon Cham en de koning Tubal zorgen voor broodnodige spanning. Maar vooral de verandering die Noah zelf doormaakt tijdens het verhaal en het gezin dat hem plots ziet veranderen in een monster die zelfs henzelf, en daarmee de mensheid, wil eindigen is in ieder geval boeiend te noemen. Het grote probleem is dat alles gevoelsmatig zo tergend lang duurt. Na de zondvloed wordt het een verplichte zit en vraag je jezelf af waarom de regisseur zo wilde eindigen. Had een symbolische regenboog aan de hemel getoond terwijl de ark vastloopt op de bergtop en iedereen had er vrede mee gehad.

Conclusie

Net zoals de regen buiten duurt Noah te lang. Het sleept maar door en door, terwijl de echt interessante dingen met een rotvaart er doorheen worden gehaald. Jammer, want de film had zo veel meer kunnen zijn. Gebaseerd op een van de bekendste bijbelverhalen, waaruit juist de interessantste momenten erg kort in beeld komen. Qua special effects valt de film erg tegen, en zeker het bonusmateriaal is erg karig. Is de Blu-ray aan te raden? Nee, ik keek voor mijn gevoel te vaak naar de afgespeelde tijd om te zien of de film eindelijk afgelopen was. Een gewaagde film qua opzet, maar zeker niet geslaagd.

Noah (Foto: Parramount)