Boek: Paul Vugts - Doorgeschoten

In Doorgeschoten neemt schrijver Paul Vugts ons mee in de hedendaagse wereld van de georganiseerde misdaad. Een wereld waarin een jonge generatie criminelen met veel vuurwapengeweld hun gelijk opeisen. Nietsontziende criminelen die om niks hun vuurwapen trekken en ook niet bang zijn om het te gebruiken. Aan de hand van een verbijsterende reeks misdrijven schetst Vugts een beeld van een doorgeschoten generatie straattuig die is uitgegroeid tot geharde en gewetenloze criminelen.

Doorgeschoten

Paul Vugts is een journalist die niet schroomt om gevoelige onderwerpen aan te pakken. Zo schreef de misdaadverslaggever van Het Parool al boeken over de Hells Angels, de Endstra-tapes en een aantal gelauwerde boeken over de Amsterdamse onderwereld. In Doorgeschoten richt de schrijver zijn vizier op een gevoelig en nog altijd actueel probleem: een nieuwe generatie onstuitbare criminelen, veelal van Marokkaanse afkomst, die zonder enige moeite met gebruik van automatische wapens hun gelijk proberen te behalen.

Waar old school criminelen nog naar eer en geweten probeerden te handelen, is dat bij de nieuwe generatie ver te zoeken. Gwenette Martha, Najeb Bouhbouh, Benaouf A., Adil A., Anouar B., Hamza B., Redouan Boutaka, York M., Rida Bennajem en vele andere jonge misdadigers, ze komen allemaal voorbij in dit nogal ontluisterende boek dat een duidelijk beeld geeft van een verloren strijd tegen de georganiseerde misdaad. Een wereld waar nogal wat figuren rondlopen met een opvallend gebrek aan geweten, figuren die ook zeker niet vooraan stonden toen de hersens werden uitgedeeld. Dat dit slag volk dan ook nog eens met vuurwapens gaat lopen zwaaien, maakt het er allemaal niet beter op.

De Praxis-bende, de Diamantbuurt met al haar 'fijne' bewoners (drugskoeriers, bankovervallers en ander martelend tuig), gewelddadige overvallen op juweliers en geldtransporten en de nodige liquidaties komen allemaal voorbij in dit spraakmakende boek. Nu zullen politiek correcte mensen al de neiging krijgen om al vingerwapperend te gaan roepen dat Vugts zich alleen op zaken met allochtonen heeft gericht. Dat is dus niet het geval! Vugts heeft namelijk een aantal zaken die actueel waren onder de loep genomen en kwam er naderhand achter dat zo'n 80% van alle beschreven zaken op het conto van een Marokkaanse dader kan worden geschreven.

In Doorgeschoten geeft Paul Vugts vooral een huiveringwekkend beeld van de toekomst. De ene liquidatie lokt de andere uit en rechercheteams, aanklagers, rechters, wetenschappers en hulpverleners mogen vanaf de zijlijn toekijken hoe het criminele tuig zichzelf en andere omstanders uit de weg ruimt. Een confronterend boek, maar wel eentje die gemakkelijk wegleest, ondanks de zware inhoud.