Evenement: CityRock, Leeuwarden

Gisteren vond voor de eerste keer het CityRock-festival plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. De metalliefhebber wist in de afgelopen jaren het stadsplein al te vinden vanwege het Into the Grave-festival en na een drietal zeer geslaagde edities besloot de organisatie er een dag aan vast te plakken. Om onderscheid te kunnen maken kreeg het nieuwe festival de naam CityRock. Waar we bij Into the Grave alle uithoeken van het metalgenre kunnen horen is CityRock op een wat breder publiek gericht. Zo'n dikke 2000 bezoekers waren dan ook getuige van een zeer gevarieerd programma waarbij er voor elke muziekliefhebber wel wat te horen was.

CityRock

De band die als eerste het podium van CityRock mocht betreden was de uit Eindhoven afkomstige band The Dirty Denims. In feite is de muziek van het viertal vuige ouderwetse rock-'n-roll in een modern jasje. Naast een aantal eigen nummers speelt de band ook een verrassende cover van The Romantics' 'What I Like About You'. The Dirty Denims is een band die ook AC/DC tot hun inspiratiebronnen rekent en dat is ook goed terug te horen in hun eigen composities.

Vorig jaar speelde The Deaf, de nieuwe band van Spike (voorheen in Di-rect), op het Welcome to the Village waar de band een zeer overtuigende set wist neer te zetten. Zodoende waren de verwachtingen dan ook hooggespannen voor het optreden op CityRock. De band rondom de prettig gestoorde Hagenees Spike wist ook dit keer weer zwaar te overtuigen met haar aanstekelijke sixtiespunk. Vlammende gitaarriffs, een scheurend orgeltje en beukende drums maken van The Deaf een bandje dat minstens in drie verschillende decennia kan worden geplaatst. Daarbij is de groep dan ook nog eens gezegend met een oogstrelende bassiste die ook nog eens over een fijne stem beschikt. De Oldehove wist Spike ook zeker te waarderen en de wetenschap dat het aanwezige publiek stond te dansen en springen op een oud kerkhof imponeerde de muzikant zoveel, dat hij aangaf om op zijn oude dag misschien wel naar de Friese hoofdstad te willen verhuizen.

Na The Deaf was het tijd voor een stuk bombastische metal. Xandria is een band die vooral in Duitsland razend populair is met haar symfonische metal. De groep rondom zangeres Dianne van Giersbergen draait al aardig wat jaartjes mee in de muziekwereld en dat is dan ook goed te horen en te zien in het optreden in Leeuwarden. Nu ben ik persoonlijk geen enorm liefhebber van female fronted metalbands (enige uitzonderingen daargelaten) maar er waren genoeg mensen in het publiek die het op dat punt beslist niet met mij eens waren. De band uit Bielefeld heeft haar vizier nu op de rest van de wereld gericht en gezien de reacties in Leeuwarden zit dat in Nederland wel goed.

Toen werd het tijd om voor het eerst in jaren weer een Nederlandse legende aan het werk te zien. Het was namelijk tijd geworden voor niemand minder dan Vanderberg's Moonkings. De band rondom gitarist Ad van den Berg bracht begin dit jaar haar debuutalbum uit, waarvan op CityRock ook de nodige nummers te horen waren. Zanger Jan Hoving, die een aantal maanden geleden de kost nog verdiende als landbouwer, beschikt over een verdomd fijne stem, waarmee hij ook behoorlijk hoge noten weet te behalen. Naast liedjes van hun debuutalbum speelt de band ook een kippenvel veroorzakende uitvoering van Vandenbergs 'Burning Heart' en ook Whitesnakes 'Here I Go Again' komt voorbij in de zinderende set. De 60-jarige snarenplukker speelt nog steeds als een ongetemd podiumbeest en is naar mening van uw nederige verslaggever toch wel de hoofdact van deze editie van CityRock.

Na Vandenberg's Moonkings stond er nog één band op het programma. Maar liefst anderhalf uur mocht de Nederlandse gothic rockband Within Temptation laten horen waarom ze tot de top van de Nederlandse metalscene worden gerekend. Naast werk van haar nieuwste album Hydra speelde de band ook de nodige nummers uit haar rijke oeuvre. Uiteraard ging de show gepaard met een zeer fraaie lichtshow waarbij we ook het nodige vuurwerk te zien kregen. Net als bij Xandria is ook de muziek van Within Temptation bombastisch en symfonisch tot en met.

Al met al was het een zeer geslaagde eerste editie van CityRock met een klein beetje regen, een grote hoeveelheid bier en een stel erg leuke bands. Een zeer geslaagde opwarmer voor het Into the Grave-festival, waar vandaag onder meer Megadeth, Flotsam & Jetsam en Vader te zien zullen zijn.