CD: Nachtmystium - The World We Left Behind

Vanaf vandaag ligt het nieuwe album van Nachtmystium in de betere platenwinkels en daar hebben we een beetje een dubbel gevoel bij. De uit Chicago afkomstige black metalband Nachtmystium is niet meer en The World We Left Behind kunnen we dan ook beluisteren als de zwanezang van de band rondom Blake Judd.

Nachtmystium - The World We Left Behind
Nachtmystium - The World We Left Behind

Nachtmystium was een psychedelische black metalband uit Chicago die rond 2000 voor het eerst van zich liet horen. De afgelopen jaren was de naam van Judd echter vooral in de media te vinden vanwege een arrestatie eind vorig jaar, nadat fans de muzikant hadden aangeklaagd wegens verduistering van geld dat was opgestuurd voor niet geleverde bandmerchandise. Sommige figuren gingen daarbij zover dat ze zelfs een anti-Blake Judd T-shirt maakten.

Nadat Judd in het openbaar bekend had gemaakt dat hij een drugsverslaving had wist hij dat het tijd was om daar wat aan te doen en zijn eerste stap was de aankondiging dat hij ging stoppen met de band Nachtmystium. Met bassist John Porada en drummer Sam Shroyer dook Judd de Belle City Sound Studios in om daar een negental tracks op te nemen. Net als op het vorige album Silencing Machine schroomt Judd op The World We Left Behind niet om te experimenteren en dat resulteert in een zeer atmosferisch album.

Vanaf de eerste klanken van 'Intrusion' wordt meteen de toon gezet voor een uiterst melancholisch en melodieus stuk black metal van hoog niveau. De mannen zijn duidelijk liefhebbers van ouderwetse heavy metal en zijn ook niet vies van een snufje psychedelica in hun muzikale uitspattingen. Bij 'Epitaph For a Dying Star' moeten we zelfs aan Pink Floyd denken.

Men zegt vaak dat een band het beste op haar hoogtepunt kan stoppen. Wat dat betreft heeft Blake Judd een goed besluit genomen. The World We Left Behind is een zwanezang geworden waar de band trots op kan zijn en wat ook zeker tot het beste werk van de band mag worden gerekend. Voor de ware melomanen is The World We Left Behind ook uitgebracht als dubbel-elpee op zowel zwart als oranje vinyl. Een waardige afsluiter van 14 jaar melodieuze black metal, al gaan er momenteel alweer geruchten over het wereldwijde web dat Judd niet uitsluit dat er ooit een doorstart wordt gemaakt met Nachtmystium. Ach ja, het blijven muzikanten met hun welbekende nukken. Die houden maar eenmaal op met muziek maken.