CD: Entombed AD - Back to the Front

Het was alweer 7 jaar geleden dat we voor het laatst iets hoorden van de band Entombed. Vorig jaar tekende de band een contract bij Century Media en in eerste instantie zou Back to the Front in oktober 2013 al uitgebracht worden. Nadat gitarist Alex Hellid de groep had verlaten werd de nieuwe plaat uitgesteld tot 2014 en bleef het weer ruime tijd muisstil rondom Entombed. Stilte voor de storm, want vanaf vandaag ligt het nieuwe album in de betere platenwinkels.

Entombed AD - Back to the Front

Begin 2014 werd echter duidelijk dat de laatste line-up van Entombed, bestaande uit zanger Lars-Göran Petrov, gitarist Nico Elgstrand, bassist Victor Brandt en drummer Olle Dahlstedt, verder zou gaan onder de naam Entombed AD in verband met rechtenkwesties rondom de bandnaam. Back to the Front is de eerste plaat van het gezelschap dat dan ook onder de naam Entombed AD wordt uitgebracht. Bij de eerste tonen van 'Kill To Live' lijken we nog even op een soundtrack van een obscure horrorfilm terecht te zijn gekomen, maar al snel horen we het vertrouwde geluid van de brullende Zweden.

Om één of andere reden heb ik steeds de neiging om te denken dat de titel Back to the Start is, aangezien de tracks op dit regelmatig terug doen denken aan de tijd van fijne platen als Left Hand Path en Clandestine. Op Back to the Front horen we namelijk een death metalband die in elk geval nog lang niet uitgeblust is. Vooral bij nummers als 'Waiting For Death', 'Second To None' en 'The Underminer' krijgen we goed te horen waarom deze band nog steeds tot de absolute top van de Scandinavische death metal mag worden gerekend.

Al met al is Back to the Front een zeer verrassend album geworden dat van begin tot einde weet te boeien. Zelfs na meerdere keren beluisteren valt er eigenlijk geen zwak moment te vinden op dit 51 minuten durende album. Vlijmscherpe riffs, een sturende basgitaar, beukende drums en een grommende strot, wat wil een liefhebber van de betere death metal nog meer? Volgende maand is Entombed AD ook live te aanschouwen, als ze samen met landgenoten Grave het podium onveilig maken in Tilburg (19 september) en Amstelveen (20 september). De 'Gods of Grind' zijn terug en dat zullen we weten ook!