Blu-ray: Ain't Them Bodies Saints

Bonnie en Clyde, remastered. Zo zou Ain't Them Bodies Saints ook genoemd kunnen worden. Op het Sundance Film Festival van 2013 werd het in drie categorieën genomineerd, waarvan het uiteindelijk in twee de prijs naar huis mocht meenemen. De film werd door critici een ''een uitzonderlijk indrukwekkend liefdesverhaal" genoemd. Ain't Them Bodies Saints mocht uiteindelijk helaas geen groot publiek bereiken, omdat het in weinig bioscopen volledig tot zijn recht is gekomen en in de meeste niet eens werd vertoond. Daarom wordt de film nu wel een goede blik waardig gegund door FOK!film, op blu-ray.

In dit aparte liefdesverhaal, met in de hoofdrollen Casey Affleck en Rooney Mara, wordt het verhaal verteld van Bob en Ruth. Dit paar heeft een groot ding met elkaar gemeen: de lust voor het misdadige. Bob belandt hier uiteindelijk dan ook voor in de gevangenis, in het Texas van de jaren zeventig. Wanneer hij echter ontsnapt, begint er een strijd voor een onmogelijke liefde en een zware zoektocht doet zijn intreden. Hij moet namelijk op zoek naar Ruth, die tijdens zijn gevangenschap is bevallen van een dochter.

Al eerder bewees Rooney Mara in films als The Girl With The Dragon Tattoo en Side Effects dat ze een duizendpoot is en veel verschillende rollen op een interessante manier kan neerzetten. In Ain't Them Bodies Saints doet ze dit weer met verve. Ze zet een fragiel, breekbaar personage neer waarmee de kijker een aparte band ontwikkelt. Ruths verhaal wordt door Mara met eer verteld. Maar ook Casey Affleck mag niet vergeten worden. Het jongere broertje van Ben werd op het Seattle International Film Festival genomineerd in de categorie ''beste acteur'' en met zijn bijdrage in deze film in ogenschouw genomen, is dat niet onterecht. Als Bob, een gevangene die niet alleen zijn gevangenisstraf ontloopt, maar hierbij ook een belangrijk deel van zijn verdere leven, valt hij op in deze kleine film en hij draagt hem dan ook vanaf de eerste minuut.

Maar niet alleen de twee hoofrolspelers vallen op als er naar deze film gekeken wordt. Iets wat de film nog meer is, is een lust voor het oog. Cinematografisch is de film namelijk ook tamelijk in orde, gevuld met mooie, heldere shots. De film neigt echter wel heel erg naar een documentairestijl, iets wat door veel filmkijkers vaak niet wordt gewaardeerd. Wel is de film uitermate geschikt om thuis op de bank op een scherm kleiner dan het bioscoopscherm te kijken. De veranderingen van cameragebruik blijven namelijk klein, maar vallen telkens weer op. Wel ligt op de hele film een ''Texassausje'', waardoor het uiteindelijk niet vreemd is dat blijkt dat de film voornamelijk is gesponsord door het Texaanse filmfonds.

Een ander minpunt aan Ain't Them Bodies Saints is het script, dat op sommige punten maar moeilijk op gang kan komen en soms zelfs voor verwarring zorgt. Vooral het einde van de film wordt hierdoor zeer onduidelijk en eigenlijk te vaag. Jammer, want de film lijkt in het begin zo verschrikkelijk veel potentie te hebben wat betreft het script.

Al met al is Ain't Them Bodies Saints een film die rammelt, maar dit met een aantal pluspunten camoufleert. En wat is de film toch eigenlijk mooi qua cinematografie, als er niet te streng gekeken wordt naar de ruwe kantjes. Geen wonder dat het op het Sundance Film Festival nou net de award won op cinematografisch gebied. Deze film krijgt hopelijk op haarscherp blu-ray de kans die het in de bioscoop niet heeft gekregen.