Concert: OD Kids + El Camaro + Rene SG Fucking Hell, Leeuwarden, Mukkes

Het was gisteravond weer ouderwets gezellig in Alternative Rockcafe Mukkes in Leeuwarden. Na zo'n warme dag is het altijd wel even fijn om even een koude gele rakker te gaan happen en als er dan ook nog eens een drietal fijne Nederlandse punkbands staan te spelen is dat alleen maar mooi meegenomen.

De avond begon meteen goed met de uit Amsterdam afkomstige hardcore punkband OD Kids. OD Kids is een nog jonge band die in 2012 al wist te overtuigen met hun debuutalbum One More. Muzikaal doet de band vooral denken aan de Amerikaanse hardcorebands uit de tachtiger jaren zoals Jerry's Kids, Dead Kennedys en Overkill (de SST-hardcoreband, niet de metalband!). Bij de (te) korte zeer energieke set komen er dan ook heel wat catchy liedjes voorbij. De laatste release van de band is alweer van een jaar geleden dus we mogen hopen dat er snel weer iets gaat verschijnen van OD Kids, want dit optreden smaakte zeker naar meer. Ga die band dus zien als je de kans krijgt.

Na OD Kids was het de beurt aan de uit Utrecht, Amsterdam en Bodegraven afkomstige kwartet El Camaro. De band, die in 2008 werd opgericht, speelt ouderwetse speedcore in de stijl van bands als Zeke, New Bomb Turks en Peter Pan Speedrock, om maar een paar voorbeelden en waarschijnlijk ook inspiratiebronnen te noemen. Want ook bij El Camaro spat de energie uit de boxen. In een met adrenaline doordrenkte set knalt ook dit viertal er een aardige hoeveelheid nummers doorheen. Naast bovengenoemde genres horen we in de muziek van El Camaro ook invloeden uit onder meer blues, punk, stonerrock en ouderwetse hardrock voorbijkomen. Het levert in elk geval een broeierige smeltkroes van muziekstijlen op.

Het aanwezige publiek is nog aan het bijkomen van El Camaro als het Amsterdams/Friese powertrio Rene SG Fucking Hell als laatste band van de avond aan haar set begint. Rene SG Fucking Hell, waarin we ook de voormalige bassist van het ter ziele gegane Fed By Trash tegenkomen, is wederom zo'n band die zich niet in een hokje laat stoppen. Dat komt ook mede door een groot deel van de set die uit ultrakorte nummers bestaat. Maar ook schromen de mannen niet om er flink op los te jammen en horen we op een gegeven moment zelfs een stukje stokoude Pink Floyd voorbijkomen. Een band dus naar mijn hart. Eerlijke muziek zonder fratsen! De mannen draaien dan ook alweer een jaar of 10 mee in de muziekwereld en dat is dan ook zeker terug te horen in de explosieve set in Mukkes.

Al met al was het een absoluut geslaagd begin van het weekend.