Evenement: Welcome to the Village 2014

Na een succesvol verlopen eerste editie in 2013 vond dit weekend voor de tweede keer het Welcome To The Village-festival in Leeuwarden plaats. De afgelopen weken was er door een fanatieke groep vrijwilligers hard gewerkt om de lokatie in het Groene Ster-gebied om te toveren tot een prachtig festival dorp en het resultaat mocht er dan ook zeker zijn. Door een nieuwe indeling was het festivalterrein verdeeld over een zestal podia vernoemd naar de plaatsen Bontebok, Grootegast, Ravenswoud, Blessum, Baaiduinen en Grauwe Kat. Dat zorgde uiteraard voor de nodige overlapping, maar dat is ook niet zo vreemd met een festival met zoveel leuke bands uit binnen- en buitenland. Een veelgehoorde opmerking was dan ook dat dit festival dezelfde sfeer had als de eerste edities van Lowlands.

Wttv 2014

Vrijdag
Vrijdagmiddag 16.00 uur ging de poort van het festival open waarmee de aftrap werd gegeven voor een zinderend weekend met fijne bands, boze dichters met sterke verhalen en zelfgemaakte uiensoep. Met de vrolijke klanken van de Gallowstreet Brass Band zat de stemming er meteen goed in. De tienkoppige band uit Amsterdam speelt dan ook een zeer aanstekelijke mix van hiphop, house en diverse andere genres en vielen daarmee goed in de smaak bij de vroege vogels op Welcome to the Village. Na dit stomende begin was het tijd voor ouderwets rammelende lofi-garagepunk bij de mannen van Traumahelikopter. De band, bestaande uit een tweetal gitaristen en een drummer, bracht al een tweetal fijne platen uit en zodoende waren de verwachtingen hooggespannen van deze muzikale wentelwiek. Traumahelikopter maakte deze verwachtingen meer dan waar. Toen zanger Mark Lada van het podium sprong kwam zelfs het ietwat zombie-achtige publiek in de tent tot leven.

Na Traumahelikopter was het vliegensvlug verkassen naar de Bontebok-tent, waar de Haagse band Taymir haar beste kunnen liet horen en zien. De band speelt muziek die zich het beste laat omschrijven als een combinatie van beatmuziek uit de sixties en de indie-pop van bands zoals The Strokes. Met hun catchy liedjes, zoals het hitje 'Aaaaah', krijgen de mannen het aanwezige publiek zelfs aan het springen. Vorig jaar noemden de gerenomeerde muziekbladen deze band al de belofte van 2014 en na het aanschouwen van het optreden op Welcome to the Village kunnen we gerust stellen dat deze stelling absoluut klopt. Taymir is een band waar we nog veel gaan horen!

Aangezien uw nederige verslaggever ook als vrijwilliger aan de slag was op het festival konden helaas niet alle bands van het wensenlijstje gezien worden. Was je het afgelopen weekend op Welcome to the Village en heb je een waterbandje gekocht dan is de kans groot dat je dekatophetspek in het wild hebt gezien. Uiteraard wel op een mooie centrale plaats op het festivalterrein zodat er in elk geval op afstand genoten kon worden van onder meer de band Moss. Eerder dit jaar zag ik de groep al eens optreden in Podium Asteriks en ook op Welcome to the Village laat de band weer eens horen waarom zij zeker tot de betere indie-popbandjes van Nederland mogen worden gerekend. Met de Belgische indie-rockband Balthazar kwam vervolgens er een einde aan het programma van vrijdag. De band, die eerder al als voorprogramma speelde van onder meer dEUS en Editors, is duidelijk één van de publiekslievelingen dat dan ook massaal is toegestroomd. Een erg fijne afsluiter van een snikhete dag.

Zaterdag
Ook het programma van de zaterdag had veel fijne bands in de planning. Bij aankomst op het festivalterrein stonden de mannen van The Slackers het publiek al op te warmen, al was dat eigenlijk helemaal niet nodig met die stralende koperen ploert aan de blauwe hemel. De band bestaat al meer dan 20 jaar en speelt een stomende mix van ska, rocksteady, reggae, dub, soul en rockmuziek. Een perfecte band voor een festival, die er wel voor kan zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. Al was dat maar om zo'n geelgouden rakker te scoren bij de drukbezochte biertenten op het festivalterrein.

Ook op het gebied van de catering is Welcome to the Village een uniek festival te noemen. Zo werd er onder meer uiensoep verkocht, die gemaakt was met groenten uit de Welcome to the Village-moestuin. Maar ook het ambachtelijk gemaakte roomijs en versgebrande koffie deden het erg goed op dit festival. Uw verslaggever heeft in de afgelopen jaren al heel wat festivals mee mogen maken als vrijwilliger, maar zelden was de verzorging van de vrijwilligers-crew zo uitmuntend tot in de puntjes verzorgd als bij dit festival. Ook was er backstage een project genaamd Brief Encounter, waar je even tot rust kon komen onder het genot van een kopje thee en waar je eveneens een beetje beter kennis kon maken met de andere vrijwilligers. Sandra, Lee, Simon and all others involved in the Brief Encounter, thanks for the tea and awesome good times at Welcome to the Village!

Na nog even een klein stukje te hebben meegepakt van Pulled Apart By Horses was het tijd voor één van de bands waar ik al reikhalzend naar zat uit te kijken. Bij de eerste editie van Welcome to the Village stond William Seen's Transport Music ook al op het programma, maar kwam toen niet verder dan een soundcheck waarna een enorme onweersbui roet in het eten gooide en het festivalterrein ontruimt moest worden. Daar was zaterdag gelukkig geen sprake van en zo waren we getuige van een mooi optreden van de groep, waarbij we ook al een aantal nieuwe liedjes te horen kregen. Nu maar hopen dat die sneller gaat verschijnen dan hun eerste plaat. Bij de muziek van William Seen's Transport Music waan je jezelf terug in Californië in de zestiger jaren, toen bands als The Beatles en The Byrds het scepter zwaaiden. Een uitermate geschikte soundtrack voor zo'n plakkerig warme dag.

Bij de eerste editie van Welcome to the Village waren de mannen van William Seen's Transport Music wel te aanschouwen bij een eerbetoon aan de legendarische Friese band The Serenes. Een gedenkwaardig optreden waarbij voor het eerst in zo'n 9 jaar tijd de muzikanten Jelle Paulusma en Anne Soldaat weer samen op een podium stonden. Mannen die we kennen van de legendarische band Daryll-Ann. Nadat eerder dit jaar een prachtige overzichtsbox van de groep verscheen kregen Anne Soldaat, Jelle Paulusma, Coen Paulusma, Jeroen Vos en Jeroen Kleijn de smaak van het musiceren weer helemaal te pakken en zo stond de bands als vanouds te schitteren op Welcome to the Village. Daryll-Ann weet nog steeds te imponeren met haar heerlijke tegendraadse muziek en speelt, naast bekendere nummers zoals 'Always Share', 'I Could Never Love You' en 'Surely Justice', ook het toch minder bekende 'Decibel' van hun eerste EP uit 1991. Ondanks het wat haperende geluid was dit toch ook wel één van de hoogtepunten van dit jaar.

Na Daryll-Ann stond er nog één band op het programma en wel de Nijmeegse helden van De Staat. Voor een behoorlijk vol grasveld liet de groep duidelijk horen waarom ze tot de betere festivalbands worden gerekend. Een band die staat als een huis en die voor een relatief jonge band een breed publiek weet te trekken van jong tot oud. 'Wait For Evolution', 'Sweatshop', 'Devil's Blood', ze komen allemaal in een stevige set waarbij het aanwezige publiek het zweet op het lijf host en springt. Een zeer aangename van de zaterdagavond, die geheel in stijl werd afgesloten door de deejays van Nokturne, Paradigm, Klopfgeist en Slapfunk. Mannen die ook verdomd goed weten hoe je een feestje maakt.

Zondag
De zondag begon voor dekatophetspek met een optreden van de Belgische band The Sore Losers. Toen eerder dit jaar het album Roslyn van de band verscheen voorspelde ik al dat deze garagerockband nog wel op de nodige festivals te zien zou zijn. Zoals veel bands in het genre weten ook The Sore Losers op het podium een extra dimensie aan hun muziek toe te voegen waardoor de band zo mogelijk nog beter klinkt dan op de plaat. Een erg fijn bandje om mee wakker te worden, al was de temperatuur ook wat minder roosterend dan in de voorgaande dagen. Na The Sore Losers was het alsnog zweten geblazen bij de feestmuziek van de Oostenrijkse band Ruskaja. De zevenkoppige band speelt een spetterende mix van polkamuziek, traditionele ska en stevige punkrock en weet daarmee een behoorlijk gevuld veld te imponeren. Na het optreden volgde in de tent van Brief Encounter nog een kort optreden van Ruskaja voor de vrijwilligers van het festival.

Na Ruskaja was het tijd om een wandeling te maken naar de Blessum-tent waar de post-folkband Cosmic U de aanwezigen meenam op een muzikale reis door de tijd. Van de band, die in 2012 werd opgericht, verscheen al het indrukwekkende album Constructed land, waarmee de groep meteen haar stempel zette in de indiepopscene. De dromerige klanken van Hiltje Andringa (zang + percussie), Diego Torrecilla Villanueva (gitaar), Martin Pals (gitaar) en Michelle Samba (drums) zorgen voor een zeer uniek en eigenzinnig geluid, waarbij we helaas wel moesten constateren dat een deel van publiek liever zijn cq haar gelul aan wilde horen inplaats van de prachtige en gevoelige muziek. Op één of andere manier doet de stem van Hiltje Andringa me zowel aan het stemgeluid van Siouxie Sioux als die van Björk denken. Als Villanueva bij het laatste nummer dan ook nog eens een strijkstok gebruikt op zijn gitaar krijgt uw verslaggever zelfs een soort van Led Zeppelin-flashback.

Na nog even de bandleden van Cosmic U te hebben bedankt voor hun prachtige optreden was het even stevig doorlopen voor het optreden van Tim Knol. De muzikant, die de laatste tijd vooral solo optrad, was weer eens te aanschouwen met zijn vaste band, waarin we ook gitarist Anne Soldaat en drummer Jeroen Kleijn van Daryll-Ann weer tegenkomen. Knol mag dan nog maar een jaar of 4 bezig zijn met musiceren, in die relatief korte tijd heeft hij al behoorlijk naam weten te maken in de Nederlandse muziekwereld. Het is duidelijk te merken dat de muzikant met veel plezier op het podium staat en dat werkt dan ook zeer aanstekelijk op het massaal aanwezige publiek. Bij het optreden komen vooral veel nummers van het album Soldier On voorbij maar ook oudere hits zoals 'Sam' en 'Gonna Get There' worden niet overgeslagen.

Na het optreden van Tim Knol was het weer werken geblazen voor dekatophetspek. Er kon gelukkig op afstand nog genoten worden van een bruisend optreden van de altijd sfeermakende Amsterdam Klezmer Band en de melodieuze stonerrockers van Band of Skulls, waarna de deejays van het collectief Liquid op gepaste wijze een eind breiden aan het feestgedruis. Terwijl een aantal zombies de vertrekkende festivalgangers nog even de schrik op het hart joegen met hun fijne act kwam er een einde aan een zeer enerverend weekend. De derde editie van Welcome to the Village staat alweer in de agenda voor 17, 18 en 19 juli 2015.