Orange Is The New Black (Seizoen 1)

Nu het tweede seizoen van de Netflix Originals serie uit is, blikt FOK!Film terug op waar het allemaal begonnen is: seizoen één van Orange Is The New Black. Orange Is The New Black is de nieuwste creatie van de makers van de hitserie Weeds en is grotendeels toe te schrijven aan het genie achter de operaties: Jenji Kohan.

De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Piper Kerman, die haar ervaringen van vijftien maanden in een vrouwengevangenis heeft verwerkt tot een bestseller. Netflix en Jenji Kohan hebben de handen ineengeslagen en het resultaat mag er zijn. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een van de best bekeken series van de afgelopen tijd. Orange Is The New Black volgt Piper Chapman (Taylor Schilling), een jonge vrouw die haar leven volledig op de rails lijkt te hebben – verloofde, vrienden, huis, baan én een nieuwe lotionlijn – tot een geest uit haar verleden roet in het eten gooit. Chapman wordt veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het smokkelen van drugsgeld naar Europa met ex-geliefde Alex Vause (Laura Prepon), die zelf drugssmokkelaar was in een groot kartel. Ze belandt in Litchfield, een plek waar ze haar leven voor de verandering niet zelf in de hand heeft. De regels, maar ook de leefwijze, worden bepaald door een reeks sleutelpersonages die stuk voor stuk hun plek hebben moeten verwerven in de harde gevangenissamenleving.

In de eerste aflevering wordt gelijk duidelijk dat het inderdaad een kwestie is van eten of gegeten worden als Chapman botst met Red, de Russische kokkin die de keuken met harde hand regeert en Chapman uithongert op het moment dat zij haar voedsel bekritiseert. Dit wordt nog duidelijker als de mannelijke gevangenisbewaarders in beeld komen, de een geliefder dan de ander, de een nog onfatsoenlijker dan de ander. En ondanks dat deze mannen vaak onrechtvaardig lijken, spelen ook zij een belangrijke rol in de dynamiek van de gevangenis, waarbij de lijn tussen gevangene en bewaarder nogal eens overschreden wordt.

Het verhaal van leven en overleven in een vrouwengevangenis wordt op een originele, grappige en ontroerende manier neergezet. Het scala aan menselijke emoties en verschillende verhalen worden tot leven gebracht in een wereld waarin een kauwgompje kan ontvlammen tot een romance of een doodsbedreiging. Met uitstekend geschetste, realistische en vooral menselijke latina’s, lesbiennes, activistische nonnen, verslaafden, een huishoudster-moordenares, iemand met de naam Yoga Jones en een brandweerman die een vrouw geworden is, breekt Orange Is The New Black alle gebruikelijke regels, maar wint hiermee onherroepelijk het publiek.

Elk personage telt, vertelt een eigen verhaal en heeft een sleutelrol in het plot, die grotendeels wordt weergegeven door (helaas soms enigszins onduidelijke) flashbacks. Die geven inzicht in het verleden van de sleutelpersonages en verhelderen hun beweegredenen, maar laten ons ook zien waarom ze vastziten. De ontwikkelingen van de personages zorgen ervoor dat de serie sterk in haar kinderschoenen staat en elke keer weer interessant blijft, maar ook dat je om de personages gaat geven. Hun karakters doen iets met je, je gaat met ze meeleven. De bingewatchers onder ons weten dan ook dat het moeilijk is om het bij één aflevering te houden als de televisie eenmaal aanstaat. Elke aflevering van het eerste seizoen focust op een specifiek probleem waar Piper tegenaan loopt. Van uitgehongerd worden door de kok tot het verdwijnen van een schroevendraaier en van het vinden van een mobiele telefoon tot het heropenen van de renbaan. Chapman, die niet altijd even gewaardeerd wordt door haar medeveroordeelden, blijft proberen om haar draai te vinden, terwijl het leven dat ze buiten de gevangenis had op losse schroeven komt te staan als Alex Vause ook in de gevangenis opduikt en hun relatie opnieuw opbloeit.

Met een zinderende seizoensfinale, een sterk geschreven script, een eindeloze hoeveelheid humor, krachtige ‘feel good’ relaties en vooral een goede dosis authenticiteit en menselijkheid heeft de Orange Is The New Black-cast de harten van de kijkers weten te veroveren. Iedereen wachtte dan ook in spanning op het tweede seizoen, dat 6 juni wereldwijd op Netflix is uitgebracht. Het eerste seizoen is intussen op dvd verschenen en zeker een aanrader voor iedereen die de serie nog eens rustig wil terugkijken, zonder (jammer genoeg) enige extra's!