CD: The Dagger - The Dagger

Sinds deze week ligt het langverwachte eerste album van de Zweedse superband Dagger in de betere platenwinkels. Nu zal de naam van deze band wellicht niet iedereen bekend in de oren klinken maar als je weet dat er voormalige bandleden uit bands als Dismember, Necronaut, Sideburn en Grave in zitten zal er misschien een belletje gaan rinkelen. Mannen met een duidelijke voorliefde voor de hardere muzikale klanken uit de zeventiger en tachtiger jaren. Stevige gitaarmuren, een pompend en scheurend orgel en beukende drums zoals de liefhebbers die zo graag horen.

The Dagger - The Dagger
The Dagger - The Dagger

The Dagger is een band uit Stockholm, bestaande uit David Blomqvist (gitaar), Tobias Cristiansson (basgitaar), Fred Estby (drums) en Jani Kataja (zang). De band zweeft muzikaal gezien een beetje tussen de hardrock van de zeventiger jaren, van bands zoals Deep Purple, Rainbow, Blue Oyster Cult en Thin Lizzy, en de muziek die we ook wel aanduiden met de term 'New Wave of British Heavy Metal'. Inderdaad, de bands die ook bands als Metallica, Megadeth en Anthrax wisten te beinvloeden. In 2013 hoorden we voor het eerst van de band The Dagger toen de single 'Mainline Riders' op het kleine label High Roller Records werd uitgebracht. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er een zeer indrukwekkend debuutalbum getiteld The Dagger bij Century Media verschenen.

The Dagger
The Dagger

Het titelloze album zal vooral liefhebbers van melodieuze hardrock aanspreken. De 10 tracks op deze plaat werden opgenomen in de Gutterview Recorders Studios van Fred Estby en Nicke Andersson in Stockholm. Een studio waar ook bands als Imperial State Electric, ’77, Bullet en Morbus Chron opnames maakten en die dus weten hoe een stevig ztuk muziek hoort te klinken. Na bands als In Solitude, Enforcer, Black Trip, Portrait en Witchgrave hebben we met The Dagger alweer een fijne Zweedse band te pakken waar we absoluut nog veel gaan horen. Als je de muziek van de hierboven genoemde bands wel kunt waarderen kunnen we je aanraden om je lokale platenboer eens te bezoeken om deze uiterst verrassende debuutplaat een luisterbeurt te geven.