True Detective (seizoen 1)

HBO is een zender die al jaren garant staat voor ijzersterk televisievermaak. Zo zagen we destijds geweldige series als Six Feet Under, Sopranos, Carnivale, Oz en Rome en meer recentelijk het razend populaire Game of Thrones, True Blood, Banshee en The Newsroom voorbijkomen. Toch is er één serie die qua originaliteit boven de rest uitstijgt en dat is het ijzingwekkend spannende True Detective.

True Detective front
True Detective

In de serie van Nic Pizzolato draait het om de detectives Rust Cohle (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson). In 1995 kregen de mannen te maken met een zaak rondom de moord op een voormalige prostituee. Op het lichaam van de dode vrouw was een symbool geverfd en ze droeg een kroon, gemaakt van hertengewei. Tijdens het onderzoek naar de zaak denkt einzelgänger Cohle dat er meerdere slachtoffers moeten zijn, maar daar wil familieman Hart niks van weten. Niet lang daarna wordt er een dader opgepakt en lijkt de zaak afgerond.

Zeventien jaar later worden Cohle en Hart verhoord door andere detectives. Deze willen graag weten hoe het kan dat er opnieuw een lichaam is gevonden van een jong meisje dat op dezelfde rituele wijze is omgebracht als het slachtoffer in 1995, terwijl de twee detectives de moordenaar hebben gegrepen. Hebben Cohle en Hart de verkeerde dader achter de tralies laten verdwijnen?

In een tijd dat veel series het vooral moeten hebben van expliciete seks, keihard bloedig geweld en een aaneenschakeling van actie en avontuur is True Detective een lust voor het oog. In een heerlijk kalm tempo ontbloeit in een achttal afleveringen van een uur een diepgaand verhaal over twee mannen die samen aan een onmogelijk moeilijke zaak werken. Deze zaak speelt zich in drie verschillende periodes af. Zo zien we hoe Cohle en Hart in 1995 aan de rituele moord werken, maar we zien ook hoe Cohle in 2002 nog steeds in zijn eentje op de moordenaar jaagt en hoe de mannen in 2012 worden verhoord in een samenhangende moordzaak.

True Detective

Wat True Detective zo'n uitzonderlijk goede serie maakt is de ijzersterke cast. Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) en Woody Harrelson (Zombieland, Cheers), die ook beiden als uitvoerend producent aan de serie meewerkten, spelen letterlijk de sterren van de hemel in de door Nic Pizzolatto bedachte serie. Beide mannen spelen rollen die je eigenlijk niet van ze zou verwachten. Zo is Hart een nogal lompe, asociale en naïeve rechercheur die enigszins gedwongen samen moet werken met de eeuwige pessimist Cohle. Daarnaast maakt Cohle vaak diepzinnige opmerkingen zonder deze verder te verklaren en dat levert natuurlijk weer gesprekstof op voor de fans van de serie. Het duurt dan ook niet erg lang voordat de twee tegenovergestelde persoonlijkheden hard botsen.

Zeventien jaar nadien lijkt Hart zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben en ziet Cohle eruit als een uitgeleefde hippie na een jarenlange acidtrip. Het is vooral tijdens de fraai in beeld gebrachte flashbacks dat we steeds meer te weten komen over de zaak uit 1995 en de gevolgen daarvan voor de beide mannen. True Detective speelt zich af in het uitgestrekte Louisiana, een desolaat gebied waar een zieke moordenaar zich wel thuis voelt. Het resulteert dan ook in een zeer realistisch aandoende serie waarin we eveneens zien wat voor impact de daden van een zieke geest hebben op de levens van goeie zielen als Cohle en Hart.

Net als bij het eveneens razend populaire American Horror Story is het bij True Detective ook de bedoeling dat er in elk seizoen een volledig afgerond verhaal te zien is. Zo kunnen we in het volgende seizoen medewerking verwachten van onder meer Brad Pitt. Maar voor degenen die niet zolang kunnen wachten, zoals bovengetekende, is nu het eerste seizoen van deze fijne tv-serie op dvd en Blu-ray verschenen. Naast de acht afleveringen van het eerste seizoen treffen we ook een aangename hoeveelheid bonusmateriaal aan.

Rust Cohle (Matthew McConaughey)
Rust Cohle (Matthew McConaughey)

Extra's:
In tegenstelling tot wat er op de hoes van de dvd staat vermeld, staan er niet alleen extra's op dvd 3, maar treffen we ook op de andere twee schijfjes extra opnames aan. Zo zien we op dvd 1 een verwijderd fragment uit episode 3 en een drietal mini-documentaires getiteld Inside the Episode, waarin onder meer Nic Pizzolato dieper ingaat op de desbetreffende afleveringen. Ook bij de drie episodes op dvd 2 zit een aflevering van Inside the Episode en episodes 5 en 6 kunnen ook worden bekeken met audiocommentaar. Absoluut de moeite waard om eens te bekijken als je de hele serie hebt gezien, aangezien er details worden aangehaald die je anders wellicht gemist zou hebben.

Het meeste bonusmateriaal treffen we wel aan op dvd 3 in de set. Naast bijbehorende afleveringen van Inside the Episode staat er ook een bijzonder fragment op, dat uit aflevering 8 werd geknipt en is er ook veel aandacht voor een zes minuten durende scène die in één take werd opgenomen. Ook zeer de moeite waard is de featurette over de twee hoofdrolspelers, getiteld Up Close with Matthew McConaughey and Woody Harrelson en komen we ook meer te weten over de eveneens indrukwekkende soundtrack voor de serie in de featurette A Conversation with Nic Pizzolatto and T Bone Burnett.

Martin Hart (Woody Harrelson)
Martin Hart (Woody Harrelson)

Conclusie: Net zoals er nu nog steeds mensen zijn die discussies voeren over het legendarische Twin Peaks, is ook True Detective een serie waarover men nog jaren kan oreren. Zwaar verplichte kost voor liefhebbers van de betere thrillers.