CD: Arch Enemy - War Eternal

Drie jaar na Khaos Legions ligt er een nieuw album van de band Arch Enemy in de schappen. De band uit Halmstad in Zweden draait alweer een jaar of 19 mee in de metalscene en is met War Eternal aan haar tiende album toe. Een album waarop we toch wel enigszins gespannen zaten te wachten, omdat dit de eerste plaat is zonder de vertrouwde frontvrouw Angela Gossow.

Arch Enemy - War Eternal

Friend or foe, there's no way to know.
In the battlefield of life it's kill or be killed.
So many times it's a matter of degrees.
From being up on your luck to down on your knees.

It's a hellish inferno.
This is war eternal.
(Uit: 'War Eternal')

Gossow's plaats is overgenomen door Alissa White-Gluz, die we ook kennen van bands als The Agonist en Kamelot. Lezers van het muziekblad Decibel Magazine konden vorige week al kennis maken met het wrede stemgeluid van deze dame op een bijgeleverde flexi-disc met een tweetal heftige covers. War Eternal is eveneens het eerste album met de Amerikaanse gitarist Nick Cordle, die eerder aan de snaren plukte bij de bands This Means You en Arsis. Het is dan ook mede aan hem dat we op dit album een diverser geluid voorgeschoteld krijgen dan op de voorgaande platen.

The judging eyes, watching me.
It's all I've ever known.
Every time I open up my heart.
I am ridiculed, and torn apart.
You tell jokes I'll never get to hear.
Behind my back, at my expense.

There's something inside me.
I know it's good.
I'm not evil, just misunderstood.
(Uit: 'You Will Know My Name')

War Eternal opent nogal symfonisch en dreigend met 'Tempore Nihil Sanat (Prelude in F Minor)' maar barst daarna meteen los in een bombastisch stuk ouderwetse melodieuze death metal van de bovenste plank. Alissa White-Gluz beschikt over een behoorlijke strot en is absoluut een aanwinst voor deze band. Daarnaast weet ze ook op de juiste manier te grommen en grunten zodat het toch wel weer een zeer herkenbaar geluid oplevert voor de fans van de band.

Met tracks als 'Never Forgive, Never Forget', 'Time Is Black' en 'No More Regrets' levert de groep muziek zoals de fans van Zweedse death metal die zo graag horen. Bruut hard, extreem melodieus en constant verrassend. Naast de reguliere versie van het album is er ook een fraaie Artbook-versie van War Eternal uitgebracht, waarbij we naast het normale album ook twee bonus-cd's aantreffen met demo's en een volledig instrumentale versie van het album. Ook vinyl-fanaten worden bij deze release niet vergeten. Zo is War Eternal uitgebracht op goudkleurig (100), rood (200), wit (200), zilverkleurig (300) en zwart vinyl.