CD: Orgaanklap - Kwarktassen

Sinds kort ligt het eerste album van de uit Haarlem afkomstige punkband Orgaanklap in de betere platenwinkels. Orgaanklap maakt Nederlandstalige punkliedjes waarin zanger Tom Snowflake Smeets op onnavolgbare wijze over de belangrijkere zaken in het leven zingt: seks, vrouwen, tietten en niet te vergeten irritante radio-dj's.

 Orgaanklap - Kwarktassen
Orgaanklap - Kwarktassen

De eerste keer dat we van Orgaanklap hoorden was in 2012 toen de Haarlemmers de single 'Gunshow' uitbrachten. Sinds die tijd maakte de groep vooral naam in het clubcircuit met hun gestoorde live-act en kwam zo bij het label Suburban terecht. Op dat label is nu hun eerste album Kwarktassen verschenen.

Je vind me dik.
Je vind me lelijk.
Je vind me dom.
En over het algemeen mislukt.
Je vind me vies.
Dat mag je vinden.
Want mijn hand zit altijd strakker dan je kut.
(uit 'Mijn Hand')

Muzikaal doet Orgaanklap wel wat denken aan de legendarische Raggende Manne. Maar waar we bij de band rondom Bob Fosko vooral veel punk invloeden hoorden laat orgaanklap zich meer inspireren door bijtende hardcore punk en metal. In 23 minuten raggen de mannen door 12 nummers heen, die vaak de 2 minutengrens niet passeren. De groep mag dan wellicht een homo-erotisch imago hebben, toch horen we de mannen vooral over de genotsgleuf zingen.

De teksten van orgaanklap zijn vrij plat en lomp en ook niet altijd even vrouwvriendelijk, maar dat mag zeker de pret niet drukken. Ook krijgen deejays met een te groot ego nog een flinke veeg uit de pan in het catchy 'Ik Ben Een DJ' ("Arrogante lul, arrogante Lul. Jouw taak is plaatjes draaien!") en horen we, geheel in de punktraditie, het 27 seconden durende 'I'm Fuck, Punk You'.

Heb je dus geen bezwaar tegen puberale platte teksten en ben je wel in voor een fijn potje ouderwets ragwerk dan is Orgaanklap zeker een band die je zou moeten checken. Met Kwarktassen heeft de band een plaat afgeleverd die inslaat als een feromonenbom op een bijeenkomst van de Opzij.