Boek: Man on the Run - Paul McCartney in de Seventies

Stel je eens voor: je bent een muzikant van achter in de twintig die al over de hele wereld heeft opgetreden met ongelovelijk veel succes. Maar dan valt de band met ruzie uiteen en er volgt zelfs een jarenlange rechtzaak. Het overkwam Paul McCartney nadat hij The Beatles had verlaten. Over deze roerige jaren schreef Tom Doyle het boek Man on the Run - Paul McCartney in de Seventies.

Man on the Run - Paul McCartney in de Seventies

Toen Paul McCartney in 1970 bekend had gemaakt dat hij The Beatles ging verlaten was hij natuurlijk in de ogen van vele Beatlesfans de schuldige aan het uiteengaan van de immens populaire groep. Dat was natuurlijk nogal curieus aangezien alle andere leden van de groep ook al eens tijdelijk de groep hadden verlaten. Zo had Ringo, die zich in de groep altijd ondergewaardeerd had gevoeld, tijdens de White Album-sessies de groep al laten weten dat hij ermee wilde ophouden. Nog bekender was de ruzie die Paul in januari 1969 in de Twickenham Studios had met George Harrison. Na gesteggel over een gitaarsolo in het nummer 'I've Got A Feeling' liep George woedend de studio uit en liet de groep weten dat ze het dak op konden. Wat veel minder mensen echter weten is dat Harrison eerder die dag om onbekend gebleven redenen op de vuist was gegaan met John Lennon. Harrison kwam na een dikke week weer terug maar er was een duidelijke kloof ontstaan tussen de afzonderlijke leden van The Beatles.

Het was dus helemaal niet zo vreemd dat McCartney probeerde te ontsnappen aan zijn verleden als Beatles-icoon. Samen met vrouw en kinderen trok hij zich terug op een boerderij in Schotland en ging op zoek naar een nieuwe identiteit en muziekstijl. Na het uiteenvallen van The Beatles worstelde McCartney lang met depressies en die gingen vaak gepaard met veel drank en drugs. Nu werd de breuk tussen de muzikanten in die tijd ook wel toegeschreven aan de Beatlesvrouwen (Linda en Yoko), maar het was Linda die uiteindelijk Paul weer op het rechte pad kreeg, zodat hij zich weer bezig kon houden met hetgeen dat hij het beste kon: muziek maken. Over deze roerige periode in het leven van de voormalige Beatle gaat dit fraaie boek Man On the Run.

Popjournalist Tom Doyle opent het boek met een uitgebreide introductie waarin hij spreekt over zijn ontmoetingen met Paul McCartney. Voor Man on the Run - Paul McCartney in de Seventies sprak Boyle met McCartney over de pijnlijke jaren na The Beatles. Het boek kent in totaal 15 hoofdstukken die elk met een quote uit het interview van Doyle met McCartney wordt geopend. Op openhartige wijze blikt McCartney terug op de ruzies met John lennon, vervolgingen wegens marihuanabezit en de nodige ellende met bandleden van zijn groep Wings. Maar ook lezen we prachtige verhalen uit de tijd dat de getalenteerde muzikant meesterwerken produceerde zoals Band On the Run, Wings at the Speed of Sound, Back to the Egg en natuurlijk de wereldhit 'Mull of Kintyre'. Ook spreekt McCartney uitgebreid over de dood en het gemis van zijn vriend John Lennon.

Nu zal een diehard Beatlesfan wel bekend zijn met een groot deel van het verhaal van McCartney, toch komt Doyle met een aantal feiten die nog niet zo vaak benoemd zijn. Wist je bijvoorbeeld dat het maar weinig had gescheeld dat McCartney weer met Lennon was gaan musiceren in 1975? Of het roemruchte optreden dat Paul, George en Ringo aan het einde van de zeventiger jaren op een trouwfeest gaven, maar waarvan men dolblij was dat er niks van was opgenomen vanwege het belabberde resultaat? Het is allemaal terug te lezen in dit prachtige boek van Tom Doyle, een toegewijd journalist die eerder ook al fraaie boeken schreef over artiesten zoals Keith Richards, Kate Bush, Elton John, R.E.M. en U2. Zwaar verplicht leesvoer voor Beatlesfans en een ieder die de muziek uit de zeventiger jaren wel kan waarderen.