Defiance (Seizoen 1)

Defiance is een serie die zich afspeelt in het jaar 2046, zo'n 33 jaar nadat de aarde bezoek kreeg van de buitenaardse Votan-rassen, die naar de aarde toekwamen nadat hun eigen sterrenstelsel werd verwoest. Het resulteerde in een allesvernietigende oorlog waarbij een groot deel van de planeet werd verwoest. In deze post-apocalyptische wereld reist de zonderlinge Joshua Nolan (Grant Bowler) met zijn geadopteerde (buitenaardse) dochter Irisa (Stephanie Leonidas). Het tweetal is onderweg naar Antarctica, maar ze stranden in Defiance, een stad die is gebouwd op de ruines van St. Louis.

Defiance Front

Naast mensen en Irathients (het volk van Irisa) wonen er in de stad ook Castithan, Gulanee, Indogene, Liberata, Sensoth en de Volge. De mensheid en de Votans proberen in vrede te leven maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Amanda Rosewater (Julie Benz) is de burgemeester van de stad waar de dienst wordt uitgemaakt door twee families: de McCawleys, een familie die eigenaar is van de mijnen rondom de stad, en de Tarrs, een Castithan familie met veel macht en aanzien in de gemeenschap. Als door het ingrijpen van Nolan een invasie van de kwaadaardige Volge wordt voorkomen, wordt hij uitgeroepen tot de wetshandhaver van de stad. Een stad waar velen iets te verbergen hebben.

Bij SyFy Channel zullen velen aan goedkope producties uit het verleden denken, maar daar is in het geval van Defiance zeker geen sprake van. Defiance is namelijk een topserie die we gerust durven te vergelijken met de recentere Star Trek-series, Farscape en Battlestar Galactica. De vergelijking met die laatstgenoemde twee series is trouwens niet zo vreemd als je weet dat een aantal producers van deze series hun krachten bundelden voor Defiance. Defiance speelt zich af in een tijdperk waar het recht van de sterkste geldt en waar degene met de meeste macht uitmaakt wat er gebeurd.

Wat meteen opvalt bij het bekijken van de serie is de keuze voor een sterke cast, waarin we diverse bekende gezichten tegenkomen, zoals Grant Bowler (Lost, True Blood), Stephanie Leonidas (Kruistocht in spijkerbroek),
Graham Greene (Northern Exposure, Dances With Wolves), Tony Curran (Underworld: Evolution, The League of Extraordinary Gentlemen), Fionnula Flanagan (Lost) en Jaime Murray (Warehouse 13). Ook maakt de serie gebruik van een aantal grote regisseurs zoals Scott Stewart (Legion, Priest), Michael Nankin (Battlestar Galactica, Hell On Wheels), Omar Madha (666 Park Avenue, Almost Human), Andy Wolk (Criminal Minds) en Allan Kroeker (Star Trek: Enterprise, Covert Affairs). Mannen met veel ervaring en dat is in deze serie terug te zien.

defiance 4

In feite is Defiance een western in een futuristisch jasje. De straten van het voormalige St. Louis worden bevolkt door een bont gezelschap, bestaande uit buitenaardse wezens, hoeren, boeventuig en ander volk, die allen buiten de wet leven en zodoende in aanraking komen met sheriff Nolan. De serie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld die wel wat doet denken aan de wereld van Mad Max 2: The Road Warrior.

Het eerste seizoen van Defiance wordt geleverd in een box met 5 dvd's, met daarop de volgende 13 afleveringen:
01 Pilot (dubbele aflevering).
02 Down in the Ground Where the Dead Men Go.
03 The Devil in the Dark.
04 A Well Respected Man.
05 The Serpent's Egg.
06 Brothers in Arms.
07 Goodbye Blue Sky.
08 I Just Wasn't Made for These Times.
09 If I Ever Leave This World Alive.
10 The Bride Wore Black.
11 Past Is Prologue.
12 Everything Is Broken.

Daarnaast vinden we op de laatste dvd de volgende extra's:
Deleted Scenes
Bloopers

defiance 5

Conclusie: Al met al is dit een fraaie serie die je gerust vaker dan een keer kan bekijken. Liefhebbers van sciencefiction met veel explosieve actie en avontuur zullen Defiance zeker weten te waarderen. We kijken nu in elk geval al reikhalzend uit naar het tweede seizoen dat vanaf juni van dit jaar weer te zien is.