Concert: Cojones, Leeuwarden, Mukkes

Gisteravond was het weer ouderwets gezellig in Muziekcafe Mukkes in Leeuwarden. Nu zijn er natuurlijk helemaal geen excuses nodig om op zondagavond eens achter een fijne schuimkraag te gaan zitten, maar de aanwezigheid van maar liefst drie fijne stonerrockbands was natuurlijk een mooie gelegenheid om weer eens op muzikale wijze een punt achter de week te zetten.

De avond begon met de Leeuwarder band Backseat Drivers. De band bestaat uit muzikanten uit Zuid-Afrika, Venezuela en Brazilië die duidelijk een voorliefde hebben voor progressieve hardrock en psychedelische rock. Door de muzikale invloeden vanuit alle windrichtingen horen we een veelzijdige band aan het werk, die op het ene moment zacht en intiem overkomt, om in het daaropvolgende moment uit te barsten als een overkolkende vulkaan. Muzikaal gezien zit Backseat Drivers ergens tussen Queens of the Stone Age, Tool en The Mars Volta, bands die er eveneens om bekend staan dat ze het experiment niet vrezen. In een (te) korte maar zeer energieke set mochten we kennismaken met een band waarvan ik nu al kan garanderen dat we daar in de nabije toekomst nog veel meer gaan horen.

Na Backseat Drivers was het tijd voor de eveneens uit Leeuwarden afkomstige band Buffalo Roam. Of dat nou komt vanwege de aanwezigheid van de oudste coffeeshop van Nederland (Utoop) op een steenworp afstand van het muziekcafe is niet duidelijk, maar stonerrock en metal doen het gewoon erg goed in de Friese hoofdstad. De groep, waarvan vorige maand een nummer op de verzamel-EP Totally Freaked Out: Volume One verscheen, speelt een aanstekelijke mix van stonerrock, powerpop en grunge. Net als bij de eerste band van de avond zien we ook bij Buffalo Roam een viertal aan het werk, dat duidelijk veel podiumervaring heeft en dat met veel plezier op het podium van Mukkes hun beste kunnen laat horen en zien. Naast materiaal van de eerste demo horen we ook nog eens een gloednieuw nummer 'New Better Woman' voorbijkomen en als toetje nog een mooie cover van Nirvana.

Toen was het tijd voor de Kroatische stoners van de band Cojones. De band, die in 2006 in Zagreb werd opgericht, speelt rauwe stonerrock doorspekt met invloeden uit de hardrock en progressieve rockmuziek. Dat levert beukende gitaarmuren op, maar ook verrassend fijne samenzang van zanger Bojan en bassist Gordan. Cojones speelt vooral nummers van hun laatste album Bend To Transcend, maar ook van het debuutalbum Sunrise horen we de nodige liedjes voorbijkomen, met als muzikaal hoogtepunt het nummer 'Superskunk'. Een eerbetoon aan het heilige gras, opgedragen aan de leveranciers van de overfijne Nederlandse koffie(shop producten), waarin we zelfs een vervormde blokfluit horen. Cojones is ook weer een schoolvoorbeeld van een band die al geweldig op de plaat klinkt maar die live, voor zover mogelijk, nog een extra dimensie aan haar muziek weet toe te voegen.

Al met al was het een zeer geslaagde avond met drie erg fijne bands. Een muziekliefhebber kan zich geen beter begin van een nieuwe week wensen.