Crossing Lines (Seizoen 1)

Carl Hickman (William Fichtner) is een voormalig agent van de NYPD die arbeisongeschikt werd verklaard nadat hij tijdens zijn werk door zijn hand werd geschoten. Hickman heeft het er maar moeilijk mee dat hij bijna niks meer kan doen en werkt als schoonmaker in een pretpark in Nederland. Hij heeft constant last van pijn en is door het veelvuldige gebruik van morfinepleisters verslaafd geraakt aan het verdovende middel. Op zekere dag krijgt Hickman bezoek van zijn oude baas Louis Daniel (Marc Lavoine). Deze heeft een speciale eenheid opgezet van agenten uit diverse Europese landen om daarmee grensoverschrijdende zaken aan te pakken waarvoor het normale justitiesysteem tekortschiet. Daarbij worden ze juridisch ondersteund door Michel Dorn (Donald Sutherland), die werkzaam is bij het Internationale Strafhof in Den Haag. Daniel heeft de hulp van Hickman nodig bij het pakken van een sluwe seriemoordenaar die al in meerdere landen slachtoffers heeft gemaakt. Het is slechts het begin van een uiterst explosief avontuur, waarbij het team in alle uithoeken van Europa terechtkomt.

Crossing Lines

Series over seriemoordenaars zijn altijd al geliefd geweest bij de liefhebbers van de betere thrillers. Kijk maar naar het succes van series zoals Dexter, CSI, The Mentalist en The Following. In 2005 verscheen Criminal Minds, een serie waarin een team van ervaren agenten op jacht ging naar de meest gruwelijke moordenaars. Wat deze serie vooral zo goed maakt is het realistische gehalte van de verhalen. In 2011 verscheen Criminal Minds: Suspect Behavior, een spin-off van Criminal Minds die na 13 afleveringen een stille dood stierf. Edward Allen Bernero, uitvoerend producent van Criminal Minds, ging niet bij de pakken neerzitten en liet begin 2013 weten dat hij alweer met een nieuwe serie bezig was. Het resulteerde in de intens spannende serie Crossing Lines, waarmee alweer hoge ogen werden gegooid.

Crossing Lines 1

Wat maakt Crossing Lines nou zo'n sterke serie? Ten eerste is dat de sterke cast. De serie draait om een internationaal team van agenten en Bernero heeft ervoor gekozen om acteurs te gebruiken die uit dezelfde landen afkomstig zijn als de personages in de serie. Mede door het accent van deze acteurs krijgt de serie meteen een internationale uitstraling. William Fichtner kenden we natuurlijk al van fijne series zoals Invasion (2005) en Prison Break (2006) en ook in Crossing Lines is hij ook weer goed op dreef als een agent die met zijn deductieve vaardigheden de meest gecompliceerde zaken weet op te lossen. Ook is het een verademing om de veteraan Donald Sutherland weer eens in een fijne serie te zien.

Ten tweede speelt deze serie zich eens niet af in Amerika maar in diverse Europese landen. Zo zien we regelmatig scènes voorbijkomen die zich afspelen in Nederland (onder meer Amsterdam en Den Haag) en op andere zeer herkenbare karakteristieke Europese locaties. Daar Bernero voor deze serie vooral gebruikmaakt van een Europese cast mocht er ook een Nederlandse acteur zijn opwachting maken en dat is Robert de Hoog (Skin, 170 Hz, Feuten), die in een tweetal afleveringen van het eerste seizoen van Crossing Lines te zien is. Dat eerste seizoen bestaat in totaal uit 10 afleveringen, die in een fraaie box op 3 dvd's worden geleverd.

Crossing Lines 2

Het enige minimale minpuntje aan deze uitgave is het ontbreken van enig bonusmateriaal, maar dat gemis wordt ruimschoots gecompenseerd door de sterke serie, die overigens met een bikkelharde cliffhanger afsluit. Gelukkig weten we al dat de serie groen licht heeft gekregen voor een vervolg en kunnen we haast niet wachten op het aanvangen van het tweede seizoen van Crossing Lines.