Gadget: MK809IV Quadcore Android Stick

Android is tegenwoordig uit de tablet- & telefoonmarkt niet meer weg te denken. Daarnaast worden er ook steeds meer zogenaamde Androidsticks op de markt gebracht. Deze sticks zijn voorzien van enkele usb-poorten, een wifi-ontvanger en een HDMI-uitgang. Deze combinatie zou ideaal zijn om van je ‘domme’ tv een smart tv te kunnen maken.

Van Dealextreme ontvingen wij een Quad-core speler met 2GB RAM en 16GB ROM (Hier dus). Deze is voorzien van de zeer veel voorkomende Rockchip 3188 CPU. Deze quad-core CPU loopt op 1,8 GHz en wordt grafisch ondersteund door een Mali 400 grafische chip. Verder werkt de wifi op de volle 2,4 GHz frequentie maar wen met de ‘n’ specificatie. Hiermee zou het streamen van 1080p content net moeten kunnen. Voor de bediening werd een mini-toetsenbord meegestuurd. (deze dus)

Voor het afspelen van de video’s heb ik BubbleUPnP gebruikt, die op zijn beurt weer de veelgebruikte MX player aanstuurt. MX player gaf aan dat de neon codec gedownload moest worden voor de beste performance. BubbleUPnP gebruik ik omdat het heel makkelijk is om daarmee ook eventuele andere devices aan te sturen via DLNA.

Bij het afspelen van video's bleek dat de stick inderdaad 1080p content af kan spelen, echter lukt dit niet bij alle content. Het is heel erg afhankelijk van welke audiostreams er aanwezig zijn en wat de bitrate is. Van de site Auby.no werden een aantal testfiles binnengehaald om te testen zodat jullie het zelf ook kunnen vergelijken.

  • Birds (1080p, 40 Mbps, geen audio) liep net niet soepel. Lokaal liep hij wel wat soepeler dan via het netwerk, wat erop wijst dat de wifi zeker ook een belemmering is.
  • Monsters (1080p, 10 Mbps, DTS-audio) loopt soepel; zowel van lokale storage als via het netwerk
  • Planet (720p, 6 Mbps, AC3-audio) liep net niet 100% soepel; zowel via netwerk als lokaal. Dit wijst erop dat decoderen van AC3-audio een belemmering zou kunnen vormen


Over de bruikbaarheid van de stick was niks te klagen. Het is gewoon Android inclusief de Play Store dus voor iedereen die dit OS wel eens gebruikt, moet het een eitje zijn hem te gebruiken. Wel is het nog even spelen met de instellingen: wat de beste resolutie is om te gebruiken en welke codec er voor MX Player gebruikt dient te worden. Voor de Applejunkies zal alles behoorlijk wennen zijn, maar de kans is ook groot dat die eerder voor een Apple TV kiezen. De meeste spelletjes werken gewoon, voor zover ze in landscape kunnen draaien, en draaien heel soepel.


Voor de toekomst zou ik graag Android devices zien met een nog sterkere CPU & GPU, zodat echt alle 1080p content afgespeeld kan worden. Verder zouden deze ook van 5Ghz AC wifi of een gigabit poort voorzien moeten zijn.

Het toetsenbord is heel prettig om te gebruiken, dit is de versie zonder gyroscoop maar met het touchpad is hij heel gemakkelijk te gebruiken. De toetsen voelen zeer stevig aan en je voelt ze ook echt klikken. Door deze combinatie is het zelfs met mijn dikke vingers niet gelukt een verkeerde toets in te drukken. Samen met de usb-ontvanger is hij ook makkelijk in te zetten op andere devices zoals een HTCP of een Xbox 360.

Specs:

00

Besturingssysteem Android 4.2
Chipset RK3188
CPU Cortex-A9
CPU Snelheid 1.8GHz
GPU Mali 400
RAM/Memory Type DDR3 SDRAM
Ingebouwd geheugen 2GB
Opslagruimte 16GB
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth Version V2.1
HDMI HDMI 1.4
Audio Output HDMI
Video Output HDMI
USB USB 2.0
Andere aansluitingen MICRO USB + TF Card Slot + USB 2.0 + MICRO USB