CD: Champs - Down Like Gold

Voor de mensen die het jammer vinden dat Nederland geen echte winter heeft gehad en de lente met tegenzin begonnen zijn, is er nog even de mogelijkheid om rillingen over je rug te krijgen. Doe je ogen dicht en luister naar de klanken van Champs. "I was in Alaska, shoveling the snow, when I heard your song come on the radio, it was such a sweet sound and I can not let go, won't you come on over and be my eskimo" klinkt het in 'I C Sky'. Een muzikaal winters landschap ontpopt zich, je verlangt naar de dagen voor kerst en je krijgt het meteen een paar graden kouder. 

 
Champs bestaat uit de broers Michael en David Champion en zij kunnen aan het Nederlandse publiek voorgesteld worden als het Britse equivalent van Tangarine (het Nederlandse folkfuo bestaande uit Sander en Arnout Brinks). De gebroeders Champion groeiden op in een Engelse kustplaats op Isle of Wight. Hun plaat, ´Down Like Gold´, werd opgenomen in Studio Humbug, een omgebouwde watertoren op Isle of Wight, en de sfeer van de plaat past perfect bij zo'n mooie omgeving. Zoals gezegd is het geen plaat die je even gezellig bij de BBQ opzet. De toon is melancholiek en breekbaar, kent hele fijne melodieën en harmonieën en is vaak ijzingwekkend mooi. 
 
 
 
Inspiratiebronnen die het duo noemt zijn onder andere The Beatles, Leonard Cohen, Bob Dylan en R.E.M. Maar voor de toehoorder is de duidelijkste link Simon and Garfunkel. Champs opereert met een heerlijke samenzang die zowel troostend als dreigend als liefelijk kan zijn. De kerkelijke galmeffecten maken deze intieme folkplaat nog hemelser. Het is een kippenvel-en-rillingenplaat van jewelste, met het opeenvolgende 'My Spirit Is Broken',  'St. Peter', '8mm Desire' en 'Down Like Gold' als hoogtepunten. Een plaat die je met veel plezier elke winter zal afstoffen. De zinsnede "Don't be the reason why it's cold in my heart" van 'My Spirit Is Broken' zal dan nog harder aankomen.