Endless Love (2014)

In 1987 had je Frances ‘Baby’ Houseman & Johnny Castle (Dirty Dancing) en in 1997 Rose DeWitt Bukater & Jack Dawson (Titanic), zomaar twee iconische filmkoppels waarbij de ruige, arme sloeber viel voor het meisje van stand. Anno 2014 voegt regisseuse Shana Feste, met precies dezelfde verstandhouding, Jade Butterfield en David Elliot uit Endless Love toe. Jade en David zijn alleen stukken minder iconisch en helemaal niet herinnerenswaardig.

Endless Love is namelijk een nog saaiere en bravere remake van de film uit 1981. Die weer gebaseerd is op het goedverkopende boek uit 1979. Maar de zware onderwerpen die in het boek worden beschreven zoals politiek activisme, brandstichting, echtscheiding, vrijheidsberoving en het ongelukkige einde worden ook nu weer compleet weggelaten.

In plaats daarvan krijg je een mier- en mierzoet romantisch drama met een gelukkig einde voorgeschoteld. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om de harten van het gewenste tienerpubliek nu al te breken. De krampachtige poging om het te lief en te braaf te doen resulteert echter in het feit dat het verhaal meer gaat over de verstoorde ouders dan de verliefde jongeren.

Knappe automonteur David (Alex Pettyfer) heeft een oogje op de perfecte studiebol Jade (Gabriella Wilde). Haar vader, gerenommeerd chirurg Hugh (Bruce Greenwood), moet er echter niets van weten. David is beneden de stand van zijn familie. Vaderlief gaat dan ook tot het uiterste om dit duidelijk te maken. En dat terwijl Jades moeder Anne (Joely Richardson), erg gecharmeerd is van David. De jongen maakt ook in haar dingen los die ze jaren heeft gemist.

Endless Love: Pettyfer & Wilde

Uiteindelijk is David dus de katalysator van een machtstrijd tussen Hugh en Anne Butterfield. Een machtstrijd met nogal verstrekkende gevolgen omdat Jade en David hierdoor aan de vaderlijke aandacht zijn ontsnapt. Maar net als je denkt dat paps zijn diepste dieptepunt heeft bereikt, komt er hulp uit onverwachte hoek en leeft iedereen opeens toch nog lang, gelukkig en in harmonie met elkaar.

Endless Love lijkt wel één grote reclamespot voor het volmaakte Amerikaanse leventje. In de film zie je nog geen splinter van iets dat fout of afwijkend is. Het is daardoor en door het gezapige scenario, totaal ongeloofwaardig. De casting van Pettyfer als hunky, goede sul David is wel te volgen, toch is het raar omdat we letterlijk en figuurlijk al veel meer van hem hebben gezien sinds Magic Mike. Hetzelfde geldt voor Gabrielle Wilde, die doorgaat voor een 18-jarige in Endless Love, maar in het echte leven een getrouwde moeder van 24 jaar is. Uiteraard komt het vaker voor in de filmwereld. Maar hoe bleu schatten de filmmakers hun publiek wel niet in, door ze toch deze mismatch en miskleun door de de strot te duwen.

Dit romantische drama is een drama met hoofdletter D. Geen aanrader. Blijf lekker thuis of geniet buiten van het beginnende voorjaar. Dat is een veel beter plan dan aan deze film je geld uit te geven.