Boek: B.J. Novak - Onverzameld werk

De haas wil revanche op de schildpad voor zijn smadelijke nederlaag, een man vertelt hoe hij de bekendste wiskundeopgave ooit heeft bedacht, de 'roast' van Nelson Mandela en nog veel meer verhalen en sketches passeren de revue in deze bundel kortverhalen.

Schrijver B.J. Novak staat vooral bekend als acteur en schrijver van de Amerikaanse versie van de tv-serie 'The Office'. Misschien had hij zich beter bij zijn leest gehouden, want Onverzameld werk is absoluut geen goed boek.

Mensen die humor als in de tv-serie verwachten, komen bedrogen uit. Op een enkele verdwaalde grap na, valt er bitter weinig te lachen. Als je dan toch moet lachen, is de prekerige boodschap die verschillende verhalen beëindigt voldoende om dat direct de nek om te draaien.

Tenminste, zolang je nog begrijpt waar het over gaat. De verhalen zijn veelal zodanig absurd dat er helemaal niets mee aan te vangen valt. Wat daarbij niet helpt is dat er echt een absurde hoeveelheid kennis van (Amerikaanse) pop culture nodig is om alle verhalen te begrijpen.

De schrijfstijl is niet bijzonder aantrekkelijk. Aan sommige zinnen lijkt geen eind te komen, wat het volgen van het verhaal – hoe kort ook – er niet makkelijker op maakt.

Kortom, dit boek is absoluut geen aanrader. Grotendeels humorloos, het leest niet prettig en het is ook nog eens voor het grootste deel je reinste onzin. Zelfs fans van Novaks andere werk kunnen dit waarschijnlijk beter laten staan.