CD: Beck - Morning Phase

Het is nu bijna zes jaar geleden dat muzikale duizendpoot Beck Hansen zijn laatste studioalbum (Modern Guilt) uitbracht. Gelukkig heeft de goede man de afgelopen jaren niet stilgezeten, getuige het Song Reader project en drie alleenstaande singles van vorig jaar bijvoorbeeld. Eind 2013 verkaste Beck van Interscope naar Capitol Records en kondigde vervolgens aan met maar liefst twee albumreleases te komen in 2014. Het zou dus een feestelijk jaar moeten worden voor Beck-fans. Het eerste heugelijke feit ligt nu in de schappen onder de naam Morning Phase. 

Het werd voor velen nog interessanter toen de eerste berichten rondom de plaat aanwezen dat Morning Phase een "companion piece" van zijn album Sea Change zou worden. Beck betrekt er zelfs een groot deel van dezelfde muzikanten van die uitgave uit 2002 bij. De sfeer zou dus ingetogen, gevoelig en serieus moeten zijn en dat klopt helemaal. Het geluid van Morning Phase grijpt eigenlijk nog verder terug naar het verleden, want de muziek wasemt een singer-songwriter sfeer van de jaren zeventig uit. Beck kneedt hier zijn klanken tot een sterk indiefolk kunstwerk waarvan de opzet wat breder is dan het muzikale maatje uit 2002. Zo komen nu strijkers, piano's, harmonica's, steelgitaren en een boel percussie aan bod, terwijl Sea Change toch overwegend akoestische gitaarliedjes bevatte. 

Dat Beck op deze plaat teruggrijpt naar geluiden van een paar decennia terug is duidelijk te maken met de vele muzikale vergelijkingen uit de jaren zeventig die de plaat bevat. De ziel van Nick Drake waart rond in 'Heart is a Drum', invloeden van Gram Parsons zijn aanwezig op het uiterst breekbare countryliedje 'Country Down' en 'Turn Away' refereert aan werk van Simon and Garfunkel. Ook de psychedelische invloeden à la Syd Barrett zijn niet te missen. Werkelijke hulp van een vorige generatie werd op de plaat geleverd door zijn eigen vader, David Campbell, die de strijkersarrangementen voor Morning Phase schreef en dirigeerde. Het eindresultaat is een prachtig, ingetogen en coherent muzikaal kunstwerk dat zich nestelt in je ziel en je keer op keer verbaast met zijn schoonheid.