Concert: Birth of Joy, Leeuwarden, Asteriks

Begin februari verscheen het verrassende nieuwe album Prisoner van de band Birth of Joy. In het kader van de daarbij behorende tournee bracht de band gisteren een bezoekje aan de voormalige stadsgevangenis van Leeuwarden om daar in het geheel uitverkochte Podium Asteriks te laten horen waarom zij tot de allerbeste livebands uit Nederland mogen worden gerekend.

BoJ poster

Voor de kosten van nog geen twee biertjes speelden maar liefst drie Nederlandse topbands de sterren van de hemel. De avond werd geopend door de band Flying Trashcans. Dat het kwartet uit Leeuwarden al lang het stadium van voorprogramma voorbij is blijkt wel uit het feit dat de zaal bij hun optreden al behoorlijk vol begon te lopen. De eerste keer dat we van de groep hoorden was vorig jaar toen Flying Trashcans in dezelfde zaal optraden als openingsact voor de bands Bruckenbauer en The Horse Company. Flying Trashcans, bestaande uit Jan Egbers (toetsen + zang), Thomas Venema (gitaar + zang), Martijn Graff (saxofoon + koebel) en Wytse Dijkstra (drums), is een band die we het beste maar kunnen omschrijven als een progressieve spacerockband en is daarmee een bij uitstek geschikte band om samen met Birth of Joy het podium te mogen delen.

Wat meteen opvalt bij het optreden van Flying Trashcans zijn de nieuwe nummers van de band, die opvallend korter zijn dan het oudere werk van de mannen. Maar gelukkig gaat dat niet ten koste van de muziek. Flying Trashcans maakt nog steeds spontane liedjes die klinken alsof ze ter plaatse worden bedacht. Muzikaal gezien vissen de mannen in dezelfde vijver als legendarische bands uit de zeventiger jaren zoals Hawkwind en Can. Dat komt ook mede door de scheurende saxofoon van Martijn Graff, die zich trouwens ook prima weet te redden met een koebel. De (te) korte set eindigt met een avontuurlijk stuk psychedelische rock, waarin drumbeest Wytse het publiek ook nog eens mag verwennen met een fijne drumsolo, waarna de Flying Trashcans plaats maken voor de volgende band.

We Sell Guns is een duo uit Rotterdam, bestaande uit zanger en gitarist Geoffrey Harreman en drummer Steven van Wees. Het tweetal speelde eerder in het rock-'n-roll-trio Vegas For Millions en sporen daarvan zijn ook lichtjes terug te horen in de set van We Sell Guns. Bij het optreden in Asteriks horen we voornamelijk nieuwe nummers van het duo voorbijkomen, maar ook het catchy 'No Time' van hun debuut-EP uit 2012 wordt gespeeld, tot groot plezier van de vele aanwezigen. We Sell Guns speelt rauwe rocksongs met bluesinvloeden, die wel wat doen denken aan bands zoals Black Box Revelation en The White Stripes, niet geheel toevallig ook bands die uit twee personen bestaan.

Het duo beukt en ramt er op los en zorgt ervoor dat het aanwezige publiek niet vergeet naar welke band ze kijken en luisteren. Zanger Harreman laat, tot hilariteit van een deel van het publiek, om de twee nummers weten dat ze (nog steeds) We Sell Guns uit Rotterdam zijn. Dit is een duo met veel podiumervaring en dat spat er in de energieke set ook vanaf. Enige minimale minpuntje is de overdaad aan nieuwe liedjes in de set, die duidelijk nog niet bekend zijn bij het merendeel van het publiek. De mannen weten in elk geval het publiek goed in de stemming te brengen voor de laatste band van de avond.

Birth of Joy is een band die eigenlijk geen introductie meer hoeft te krijgen. De band, die in 2005 door Kevin Stunnenberg, Bob Hogenelst en Gertjan Gutman werd opgericht op de Herman Brood Academie, speelt psychedelische en progressieve rockmuziek en heeft in de afgelopen jaren een gedegen livereputatie opgebouwd. Begin februari verscheen hun nieuwste album Prisoner en wat is nou een betere plaats om een album met zo'n titel te presenteren dan in een voormalige stadsgevangenis?

Na een knallende opening met het bruisende 'The Sound' ging het trio los in een explosieve set, waarin we ook nummers van hun vorige album Make Things Happen en Life in Babalou voorbij horen komen. Maar ook de tracks van het nieuwe album zoals 'Rock & Roll Show' en het Pink Floydiaanse 'Three Day Road' gaan er in als gesneden koek. Het is dan ook een genoegen om deze band, die al op diverse grote festivals heeft gestaan, eens te kunnen zien in een kleinere zaal. Birth of Joy bewijst wederom dat ze tot de top van de Nederlandse liveacts behoren.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde avond met drie fijne bands, die allen op indrukwekkende wijze het beste van hun kunnen lieten horen in een zeer terecht uitverkocht concert. Flying Trashcans, We Sell Guns en Birth of Joy zijn bands waar we als Nederlanders best wel een beetje trots mogen zijn.